BASF vjerojatno razmišlja o prodaji dijelova tvrtke

BASF vjerojatno razmišlja o prodaji djelova tvrtke

N&P:D.A.

Kemijski div BASF osjeća posljedice pada gospodarstva.
Očito predsjednik Uprave u odlasku želi sređenu tvrtku prepustiti svom još nepoznatom nasljedniku.
Prema izvješću, dijelovi poslovanja vrijedni milijarde nalaze se u izlogu.

Promjenom u vrhu menadžmenta i s obzirom na usporeno poslovanje, kemijskom divu BASF-u predstoji veći prodajni program.

Sedam mjeseci prije svog odlaska sadašnji izvršni direktor Martin Brudermüller gurao je prodaju dijelova grupe u iznosu do deset milijardi eura, objavio je “Handelsblatt”, pozivajući se na korporativne i financijske krugove. Glasnogovornik BASF-a rekao je da ne komentira pojedinačne detalje u vezi s tržišnim glasinama i špekulacijama.

Dakle, radi se o četiri područja. S jedne strane, podružnica Wintershall Dea za proizvodnju nafte i plina – ovdje se već nekoliko godina planira izdvajanje. Zainteresirane strane su francuska naftna kompanija Totalenergies i norveški developer Equinor.

Među zainteresiranima je i državni fond iz Abu Dhabija. BASF drži oko 73 posto tvrtke. Drugi kandidati za prodaju navodno su poslovanje s katalizatorima za automobile s unutarnjim izgaranjem, dijelovi odjela za boje i premaze i pojedinačne tvornice u poslovanju s aditivima za hranu.

Brudermüller je svom nasljedniku želio ostaviti uredan portfelj, nastavljaju novine. Upravitelj će predati predsjedanje Upravom nakon glavne skupštine krajem travnja 2024. On bi dužnost predsjednika nadzornog odbora Mercedes-Benza trebao preuzeti sredinom svibnja.

Prema izvješću, odluka o nasljedniku na vrhu koncerna trebala bi biti donesena do prosinca. Favorit je član uprave Asia i Brudermüllerov pouzdanik Markus Kamieth. No direktorica tehnologije Melanie Maas-Brunner također vidi prilike.

BASF je značajno pogođen globalnom ekonomskom krizom. DAX grupa je za prvu polovicu godine zabilježila pad prodaje za petinu. Poslovni rezultat čak je pao za više od 40 posto. Suština je bila da je ostalo više od 37 posto manje. Grupa planira objaviti podatke za treći kvartal 31. listopada.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.