Facebook i Instagram uskoro će koštati

Facebook i Instagram uskoro će koštati

N&P:D.A.

Meta ne smije koristiti svoje podatke za personalizirano oglašavanje bez pristanka korisnika.
Kako bi zaobišla ovu regulativu, kompanija navodno planira pretplatu bez oglasa za Instagram i Facebook.
Već postoje prijedlozi cijena.

Prema medijskom izvješću, Facebook ili Instagram bez oglašavanja koštaju od deset eura mjesečno u EU. Matična tvrtka Meta navela je tu cijenu u prijedlozima regulatorima, piše Wall Street Journal. Za drugi povezani račun – primjerice ako netko želi koristiti i Facebook i Instagram bez oglašavanja – treba naplatiti dodatnih šest eura. Na pametnom telefonu pretplata će koštati 13 eura umjesto 10 eura, rečeno je pozivajući se na upućene ljude.

Meta reagira na promjenjivu situaciju zaštite podataka u Europi s plaćenim pretplatama. Nakon sudskih presuda i odluka regulatora, između ostalog, strože se provodi zahtjev za korištenje dopuštenja korisnika za personaliziranje oglašavanja. Podaci iz različitih usluga pod okriljem grupe mogu se kombinirati samo uz izričitu suglasnost korisnika.

Meta vjeruje da bi verzija bez reklama mogla ublažiti zabrinutost regulatora, napisao je New York Times početkom rujna. “Wall Street Journal” sada po prvi put izvještava o Metinim očekivanjima cijena. Prema tome, Meta želi predstaviti svoj SNA program (“Subscription No Ads”) za korisnike u Europi u nadolazećim mjesecima.

Samo je Facebook u prošlom kvartalu ostvario prihod od 17,88 dolara po korisniku u Europi, gotovo isključivo od oglašavanja. To bi bilo manje od šest eura mjesečno – iako prosječna brojka uključuje i neke zemlje izvan EU u kojima će prihod od oglašavanja po korisniku vjerojatno biti niži nego u Uniji.

Grupa je prije uvijek odbijala plaćene pretplate s obrazloženjem da bi njezine usluge trebale biti dostupne svima. Prema “Wall Street Journalu”, još uvijek nije jasno hoće li vlasti u Bruxellesu iu europskom sjedištu Mete u Irskoj prihvatiti prijedlog – ili će zahtijevati slobodan pristup uslugama čak i za korisnike koji ne pristanu na korištenje svojih podataka za personalizaciju daju reklame.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.