Ne zaboravite pomaknuti sat

Ne zaboravite pomaknuti sat

N&P: D.A.

U noći na 29. listopada kazaljke će se prebaciti s ljetnog na zimsko računanje vremena.
To znači sat više sna. Međutim, promjena vremena mnogima teško pada.
Savjeti i informacije o promjeni sata.

Ljetno računanje vremena počinje zadnje nedjelje u ožujku, a zimsko računanje vremena zadnje nedjelje u listopadu. Sat vremena, manje više vremena. U noći sa subote na nedjelju – 29. listopada – kazaljke u Njemačkoj bit će prebačene na zimsko računanje vremena. Da biste to učinili, kazaljka se resetira u 3:00 ujutro na 2:00 ujutro. To nam daje sat vremena više da se naspavamo.

Promjena vremena ima mnogo protivnika

Promjena ljetnog i zimskog računanja vremena odavno privlači protivnike. Mnogima je dosta i naprijed i nazad. Zbog toga je Europska komisija pokrenula online istraživanje o promjeni vremena u cijeloj EU u 2018. Odaziv je bio ogroman. Sudjelovalo je 4,6 milijuna ljudi, od čega oko 3 milijuna samo iz Njemačke. Rezultat: 84 posto sudionika tražilo je ukidanje promjene vremena.

Austrija, koja je u vrijeme donošenja odluke predsjedala Vijećem država članica, stavila je to pitanje na svoj popis prioriteta, ali nije uspjela postići dogovor. Naredna predsjedništva Vijeća također nisu uspjela pronaći rješenje. Prvotni plan bio je da se promjena vremena ukine krajem 2021. godine.

U čemu je problem kod ukidanja promjene vremena?
Države članice EU se ne slažu s tim. Treba li zauvijek vrijediti ljetno računanje vremena ili standardno računanje vremena – ili sve treba ostati po starom? Do sada nije bilo moguće dogovoriti zajednički pristup. Međutim, nedostatak dogovora mogao bi rezultirati šarenim vremenskim zonama unutar EU-a ili uzrokovati neuspjeh cijelog projekta. Od 2002. prijelaz je jedinstveno reguliran u cijeloj EU kako bi se izbjegli problemi uzrokovani različitim vremenima u prijevozu robe ili na zračnim ili željezničkim vezama.

Što je bolje: ljetno ili zimsko računanje vremena?

I u Njemačkoj se postavlja pitanje hoće li odabrati stalno zimsko ili ljetno računanje vremena. Zimsko vrijeme je uobičajeno srednjoeuropsko vrijeme (CET) koje se primjenjuje u Njemačkoj. Više od polovice onih koji su sudjelovali u online peticiji izjasnilo se za trajno ljetno računanje vremena – dakle protiv zadržavanja zimskog računanja vremena.

Zimsko vrijeme je uobičajeno srednjoeuropsko vrijeme

Međutim, Njemačko društvo za istraživanje spavanja i medicinu spavanja zalaže se za održavanje standardnog vremena. Dnevna svjetlost, a posebno plava komponenta sunčeve svjetlosti, “glavni je mjerač vremena” za ljudski unutarnji sat i ključna je za ritam budnosti i spavanja. Prema riječima stručnjaka, sve to najbolje je osigurati zimi. Prelaskom na ljetno računanje vremena, međutim, postoji rizik od nedostatka sna, što dovodi do gubitka koncentracije i performansi te više nesreća.

Udruga njemačkih učitelja također strahuje od zdravstvenih rizika za učenike u slučaju trajnog prelaska na ljetno računanje vremena. Nakon trajnog prelaska na ljetno računanje vremena, zimi ujutro zasvijetli sat vremena kasnije. Rezultat: Sunčevo plavo svjetlo ne stimulira naša tijela da ujutro oslobađaju serotonin, što nas čini budnima i opreznima. To posebno pogađa tinejdžere koji zbog puberteta imaju pomaknut bioritam i kasno spavaju, tvrdi minhenski kronobiolog Till Roenneberg.

Za njih je početak škole u 8 ujutro usporediv s početkom rada u 4 ujutro za odrasle. Zbog toga pate pažnja i učenje. Promjena vremena pogoršava ovaj problem. Posljedice bi bile nedostatak sna, stres i na kraju, ali ne manje važno, zdravstveni problemi.

Kakve posljedice na ljude ima promjena vremena?

Osjetljive osobe dugo pate od promjene vremena jer može opteretiti organizam i dovesti do slabijeg rada. Posljedice mogu biti umor, visoki krvni tlak, poremećaji spavanja i slaba koncentracija. Može proći nekoliko dana ili čak tjedana dok se tijelo ne navikne na novi ritam. Mnogima je promjena u proljeće teža od promjene u jesen.

“Kada prijeđemo na ljetno računanje vremena, ‘izgubimo’ jedan sat. To izbacuje naše biološke ritmove iz sinkronizacije, a budući da u početku (ne) možemo spavati navečer po starom vremenu, nego odjednom moramo ustati cijeli sat ranije, većina je u zaostatku Tijekom prijelaza ne spavamo dovoljno dok se tijelo barem djelomično ne prilagodi novom vremenu.Prelaskom na zimsko računanje vremena ‘dobivamo’ natrag taj jedan sat i dopušteno nam je ustati sat vremena kasnije i otići na posao/školu. Dakle, nama kao neispavanom društvu je jasno: Prelazak na ljetno računanje vremena je teži, prelazak na zimsko računanje vremena je lakši.” Eva Winnebeck, istraživačica spavanja, Tehničko sveučilište u Münchenu i Helmholtz centar München, u intervjuu za ardalpha.de u ožujku 2022.

Izvor: br.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.