Njemačke tvrtke ponovno zapošljavaju više

Njemačke tvrtke ponovno zapošljavaju više

N&P: D.A.

Poslodavci u Njemačkoj ponovno popunjavaju nova radna mjesta.
To sugerira barometar zapošljavanja münchenskog IFO instituta.
Pružatelji informatičkih usluga i turističke tvrtke posebno traže nove zaposlenike.

Unatoč tmornoj ekonomiji, na njemačkom tržištu rada postoji tračak nade. Spremnost tvrtki da zapošljavaju ponovno raste, objavio je münchenski IFO institut. Njegov barometar zapošljavanja porastao je na 96,2 boda u listopadu, nakon 95,8 bodova u rujnu. “Poduzeća još uvijek nerado zapošljavaju nove zaposlenike”, naglasio je Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja IFO-a. “Nedostatak novih narudžbi i dalje ima negativan utjecaj.”

Prema Bundesbank, njemačko gospodarstvo vjerojatno se lagano smanjilo u prošlom ljetnom tromjesečju. To bi značilo da bruto domaći proizvod ne bi rastao četvrti put zaredom. “Unatoč nevoljkosti, nedostatak kvalificiranih radnika i dalje zabrinjava tvrtke”, rekao je Wohlrabe. Barometar je ponovno pao u industriji. Osobito energetski intenzivni sektori planiraju s manje osoblja. Također postoji trend smanjenja zaposlenih u maloprodaji i građevinarstvu, iako manje izražen. Samo pružatelji usluga žele zaposliti više, iako na niskoj razini. Pružatelji informatičkih usluga i turističke tvrtke prvenstveno traže nove zaposlenike.

Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu također se ponovno popravilo u posljednjih šest mjeseci. Indeks poslovne klime, koji također utvrđuje IFO institut, porastao je s 85,8 bodova u rujnu na 86,9 bodova u listopadu. “Njemačko gospodarstvo vidi srebrnu liniju na horizontu”, objasnio je predsjednik IFO-a Clemens Fuest prije nekoliko dana. Prema istraživanju, tvrtke su nešto zadovoljnije dosadašnjim poslovanjem. Menadžeri su također bili manje pesimistični u pogledu nadolazećih mjeseci.

No, vrijednost indeksa za listopad i dalje je ispod one iz travnja, kada je dosegnula 93,4 boda. Oko 9000 tvrtki svaki mjesec odgovara na pitanja IFO instituta za indeks poslovne klime. Od vas će se tražiti da procijenite svoju trenutnu poslovnu situaciju i navedete svoja očekivanja za sljedećih šest mjeseci.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.