Nova godina, novi zakoni: Što će se promijeniti za potrošače u 2024? (3.dio)

Nova godina, novi zakoni: Što će se promijeniti za potrošače u 2024? (3.dio)

N&P:D.A.

Od zakona o potrošačima preko financija i energetike do ekoloških pitanja: nova godina donosi brojne inovacije za potrošače. Obavijestit ćemo vas o najvažnijim promjenama za 2024.

Najvažnije ukratko:

Mnoge police osiguranja postaju skupe – od automobila do osiguranja imovine.

S novom kolektivnom tužbom, centri za savjetovanje potrošača sada mogu kolektivno podnijeti zahtjeve protiv tvrtki u ime potrošača.

Više prihoda ostaje neoporezivo, a dječji doplatak se povećava.

Od 1. siječnja liječničke ordinacije će za lijekove na recept morati izdavati e-recepte umjesto ružičastih.

Cijene osiguranja automobila rastu

Premije osiguranja motornih vozila porast će za najmanje 10 posto u 2024. Glavni razlog tome je povećanje troškova popravaka zbog visoke inflacije. Usporedba cijena različitih pružatelja još uvijek se isplati zbog jake konkurencije. Ako cijene porastu, potrošači imaju posebno pravo na raskid četiri tjedna nakon primitka obavijesti.

Osiguranje imovine povećava premije

Poskupljenja se očekuju iu području osiguranja kućanstava i zgrada u idućoj godini. Jedan od razloga su još uvijek visoki troškovi osiguravatelja zbog katastrofalne poplave u ljeto 2021. Osim toga, visoka inflacija znači da su obrtnički, materijalni i građevinski troškovi veći u slučaju štete.

Standardne stope za socijalnu pomoč (Bürgergeld) rastu

Od siječnja 2024. potrošači koji se oslanjaju na socijalnu pomoć ili novac građana dobit će više novca. Samci odrasli dobivaju 61 euro više. Stopa se povećava na 563 eura mjesečno. Za mlade od 14 do 17 godina bit će 471 euro umjesto dosadašnjih 420. Za djecu od 6 do 13 godina stopa se sa 348 eura povećava na 390 eura, a za djecu do 6. godine s 318 na 357 eura.

Osnovna naknada: Više primanja ostaje neoporezivo – veći dječji doplatak

Od 1. siječnja 2024. bit će više “neto” nego “bruto”. Osnovni porez na dohodak za samce povećava se s 10.908 eura na 11.604 eura. Za osobe u braku to će 1. siječnja 2024. biti 23.208 eura. Vaš prihod ostaje oslobođen poreza do ovih iznosa.

Povećat će se i porezna olakšica za djecu. Od 1. siječnja 2024. to će iznositi 6.384 eura (po djetetu za oba roditelja), 2023. godine 6.024 eura. U slučaju rastavljenih roditelja primjenjuje se polovica naknade (3.192 eura).

Minimalna plaća: Više novca u mnogim djelatnostima

Minimalna plaća će 1. siječnja 2024. porasti s 12 eura na 12,41 euro bruto po satu. Svi zaposleni moraju biti plaćeni najmanje u visini minimalne plaće. Stoga se ne odnosi samo na zaposlenike s glavnim poslom koji zahtijeva osiguranje, već i na male poslove.

Za njih plus također utječe na granicu zarade: budući da su povećanje minimalne plaće i gornja granica za mini posao povezani jedno s drugim od listopada 2022., granica zarade tada će se povećati sa 520 eura na 538 eura mjesečno. Godišnja granica zarade se u skladu s tim povećava na 6.456 eura.

Nova kolektivna tužba jača prava potrošača

Nova kolektivna tužba omogućuje organizacijama kao što su centri za savjetovanje potrošača da se zajednički bore za pogodnosti za potrošače na sudu. Konkretno, to znači da bi na kraju postupka trebali postojati izravni zahtjevi potrošača, kao što su zahtjevi za naknadu štete, popravke ili zamjensku isporuku. Preduvjet je da je zahvaćeno najmanje 50 potrošača. Novost je i to da oštećeni još uvijek mogu naknadno upisati svoje ime u upisnik tužbi do tri tjedna nakon završetka usmene rasprave.

Zakon o digitalnim uslugama: “Zakon o digitalnim uslugama” (DSA)

Zakon o digitalnim uslugama (DSA), koji se primjenjuje od 17. veljače, stvara novi pravni okvir za tržišno ponašanje pružatelja digitalnih usluga. U isto vrijeme, potrošači imaju bolje mogućnosti za žalbu ako su pravila prekršena. Korisnicima u budućnosti mora biti omogućeno lakše prijavljivanje nezakonitog sadržaja, koji potom moraju provjeravati tvrtke. Ubuduće se oglašavanje više neće smjeti prikazivati ​​korisnicima online platformi na temelju osjetljivih osobnih podataka. To uključuje politička uvjerenja, seksualnu orijentaciju ili etničku pripadnost.

Zakon o energetici u zgradarstvu primjenjivat će se od 1. siječnja 2024. godine

Nova uredba Zakona o energiji u zgradarstvu (GEG) određuje koje energetske zahtjeve sustavi grijanja moraju ispunjavati. Ako se postavljaju novi sustavi grijanja, najmanje 65 posto njihove topline mora dolaziti iz obnovljivih izvora energije. Obnovljivi izvori energije uključuju električnu energiju iz fotonapona, toplinu iz bioplina, bio-ulja, drvnih peleta i solarnu toplinsku energiju, kao i toplinu okoliša koju dizalice topline koriste za grijanje ili tzv. zeleni vodik. Postojeći sustavi grijanja na naftu i plin smiju raditi samo do kraja 2044.

E-recept zamjenjuje ružičasti recept

Od 1. siječnja 2024. liječničke ordinacije će za lijekove na recept morati izdavati e-recept umjesto ružičastog. To vrijedi i za stomatologe i psihoterapeute s odobrenjem zdravstvenog osiguranja. E-recepti će se u početku izdavati za obveznike zdravstvenog osiguranja. Kako biste iskoristili e-recept putem aplikacije e-recept, potrebna vam je ne samo zdravstvena iskaznica s NFC-om već i pin zdravstvenog osiguranja. E-recept se također može naručiti online u ljekarni po vašem izboru pomoću aplikacije za e-recept.

Proširuju se jednosmjerni depoziti

Od 1. siječnja 2024. uredba o pologu primjenjivat će se i na mlijeko i mliječne miješane napitke u jednokratnim bocama i limenkama koji su do sada bili bez pologa, uz jednokratni polog od 25 centi. To također uključuje mnoga energetska pića, koja često imaju visok sadržaj sirutke. Uredba stvara veću jasnoću pri kupnji i olakšava korištenje flašomata (Pfandautomaten).

Izvor: verbraucherzentrale.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.