Digitalna potvrda o oboljenju: elektronska potvrda o nesposobnosti za rad (1.dio)

Digitalna potvrda o oboljenju: elektronska potvrda o nesposobnosti za rad (1.dio)

N&P:D.A.

Od 1. siječnja 2023. dosadašnji “žuti listić” za prijavu bolovanja digitaliziran je za osobe s obveznim zdravstvenim osiguranjem. Liječničke ordinacije sada prijave bolesti prijavljuju izravno zakonskim društvima za zdravstveno osiguranje. Poslodavci dobivaju bolovanje elektroničkim putem od društava za zdravstveno osiguranje.

Najvažnije ukratko:

Za osobe s obveznim zdravstvenim osiguranjem potvrda o nesposobnosti za rad je od 1. siječnja 2023. digitalna. Liječnička ordinacija elektroničkim putem šalje bolovanje društvu za zdravstveno osiguranje.

Osobe sa zakonskim zdravstvenim osiguranjem moraju prijaviti svoje poslodavce kao i obično.

Ako vam liječnik izda bolovanje, poslodavci ga digitalno preuzimaju izravno od zdravstvenog osiguranja.

Zakonski osigurani pacijenti dobivaju samo papirnati ispis za svoju evidenciju. Bolesnički list postaje digitaliziran.

Od 7. prosinca 2023. bolovanje ponovno možete dobiti putem telefona.

Prijava bolovanja postaje digitalna

Ukoliko ste ranije bili na bolovanju, dobili ste 3 žute potvrde od liječnika za potvrdu o nesposobnosti za rad:

  • potvrdu za obvezno zdravstveno osiguranju (Bescheinigung für die gesetzliche Krankenkasse)
  • potvrdu za poslodavca (Bescheinigung für den Arbeitgeber)
  • potvrdu za vas kao osiguranika (Bescheinigung für Sie selbst als Versicherter)

Od 1. siječnja 2023. u potpunosti se prelazi na elektroničku potvrdu o nesposobnosti za rad (eAU).
(elektronische Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (eAU))

Poslodavci sada dobivaju bolovanje elektroničkim putem od zdravstvenog osiguranja nakon što dobiju bolovanje od liječnika. Zakonski zdravstveno osigurani ne moraju potvrdu o nesposobnosti za rad dostavljati niti zdravstvenom osiguranju niti poslodavcu.

Elektronička potvrda o nesposobnosti za rad namijenjena je rasterećenju zaposlenika i obveznih zdravstvenih osiguranja. Zahvaljujući eAU-u, nesposobnost za rad ubuduće će u potpunosti dokumentirati zdravstveno osiguranje. Ovo je posebno važno kada je u pitanju isplata bolovanja.

Telefonska prijava bolovanja je ponovno moguća od 7. prosinca 2023. godine

Tijekom pandemije korone bolesnici su mogli dobiti bolovanje telefonom zbog respiratornih bolesti. Od 7. prosinca 2023. trajno se ponovno uvodi telefonsko bolovanje.

Ubuduće će biti moguće telefonski prijavljivati ​​oboljele za bolesti bez težih simptoma, poput gastrointestinalnih infekcija, ali ne i za teške bolesti. Ovdje se pacijenti moraju obratiti liječničkoj ordinaciji ili po potrebi dogovoriti kućni posjet.

Međutim, liječničke ordinacije smiju izdavati telefonske bolovanja samo za pacijente koji su tamo poznati. Stoga ste morali biti u liječničkoj ordinaciji barem jednom u posljednje dvije godine. Telefonsko bolovanje može se izraditi ako video bolovanje nije moguće, primjerice jer ordinacija ne koristi video tretman ili ga pacijenti ne mogu koristiti.

Telefonsko bolovanje obično vrijedi najviše pet dana. Od 2020. početna potvrda o nesposobnosti za rad u trajanju do sedam dana može se izdati i putem video tretmana za osiguranike koji su osobno poznati u ordinaciji.

Ako telefonski dijagnosticirana bolest potraje, pacijenti moraju otići u ordinaciju po kontrolnu potvrdu o nesposobnosti za rad. Ukoliko je prva potvrda izdana prilikom posjeta ordinaciji, moguće su i naknadne potvrde nakon telefonskog kontakta. Osigurana osoba nema pravo na primanje bolovanja putem telefona.

Usput: da biste telefonski dobili bolovanje, ne morate očitati svoju elektroničku zdravstvenu knjižicu ako ste već jednom u tromjesečju bili u ordinaciji. Međutim, morate se autentificirati na telefonu.

Izvor: verbraucherzentrale.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.