Ukidanje poslova u Contiju, Boschu i ZF-u

Ukidanje poslova u Contiju, Boschu i ZF-u

N&P: D.A.

Izvješća Continentala i Boscha započela su krajem 2023.,
a u siječnju ih je pratio sljedeći dobavljač, ZF, s negativnim naslovima.
Transformacija automobilske industrije napreduje na žalost mnogih zaposlenika.
Što je iza toga?

“Hoće li ovo ikada završiti?” – Sigurno si to pitanje u ovom trenutku postavljaju tisuće zaposlenika dobavljača automobilske industrije. Tko je tko od njemačkih dobavljača, naime Bosch, ZF i Continental, svi su došli do izvješća o planiranom smanjenju radnih mjesta u posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci.

U automobilskom odjelu, koji također uključuje poslove sa zaslonima i sustavima za pomoć u vožnji, u Continentalu će biti ukinuto oko 5500 radnih mjesta diljem svijeta, od kojih preko 1000 u oko 30 njemačkih lokacija.

ZF ga je potom napravio za jedan broj veći u siječnju ove godine. Prema izvješću u Wirtschaftswocheu, tvrtka planira ukinuti do 18.000 od sadašnjih 50.000 radnih mjesta u Njemačkoj do kraja desetljeća.

A najveći svjetski dobavljač automobila Bosch samo je u prosincu izvijestio o velikim rezovima – do 1500 radnih mjesta – u pogonskom odjelu. Sredinom siječnja uslijedile su loše vijesti za zaposlenike u području elektronike vozila i softvera: prema trenutnom stanju, moguća smanjenja broja zaposlenih kreću se u rasponu od oko 1200 radnih mjesta u cijelom svijetu – od čega do 950 u Njemačkoj.

Dobavljači automobilske industrije imaju dosljedniji pristup transformaciji auto industrije

Jedan od razloga nedavnih najava o ukidanju radnih mjesta mogu se pripisati posljedicama pandemije. Desetljećima su dobavljači u prosjeku bili nekoliko postotnih bodova profitabilniji od OEM-a. Ova slika je preokrenuta od pandemije. “Pandemija je dovela do nestabilnih poziva za isporuku za dobavljače, količine nije bilo lako planirati, bilo je ekstremnih poremećaja u procesima i nisu mogli lako prenijeti povećanja troškova na OEM-ove”, sažima Brandt.

Drugi razlog konzultant vidi u sve konzistentnijem pristupu pri prilagođavanju novim okvirnim uvjetima. “Naravno, rezovi su uvijek gorki, ali oni su dosljedni i na mnogim mjestima dosljedniji od onoga što rade proizvođači automobila.” Dobavljači nisu na isti način vezani ugovorima o sigurnosti zaposlenja.

Dobavljači ne mogu pobjeći od fokusa na Aziju

Još jednu ključnu ulogu ima jača orijentacija prema budućim prodajnim tržištima – koja su prijeteća za Njemačku. Prošle godine, po prvi put, više od 50 posto globalne količine vozila proizvedeno je u Aziji. Industrija dobavljača tome ne može pobjeći, kaže Brandt. Također vidimo sve veći pomak prema jeftinim tržištima s vrlo povoljnim radnim uvjetima.

Za konzultanta Brandta jedna je stvar jasna: “Rezovi su dio potrebnog procesa transformacije koji ide ruku pod ruku s tehničkom transformacijom.” Ovaj proces pomaže dobavljačima da se pripreme za uspješnu budućnost. Dakle, nema ružičaste perspektive za zaposlenike dobavljača. “To sigurno neće biti posljednje otpuštanje radnih mjesta; to smo predviđali dugo vremena.”

Izvor: automobil-produktion.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.