Europski parlament odbacuje provjere vozačkih dozvola za starije osobe

Europski parlament odbacuje provjere vozačkih dozvola za starije osobe
Svaka država treba sama tu temu regulirati

N&P:D.A.

Prijedlog Komisije EU da se od starijih vozača zahtijevaju podvrgavanje zdravstvenim testovima diljem EU-a nije razmatran. Europski parlament glasuje da pojedine države članice pojedinačno reguliraju to pitanje. Savezni ministar prometa Wissing jasno daje do znanja da čekovi neće doći u Njemačku.

Ubuduće će pojedine zemlje članice odlučivati ​​o obveznim zdravstvenim pregledima vozača u Europskoj uniji. Zastupnici Europskog parlamenta glasali su u Strasbourgu da zemlje EU-a izaberu hoće li zahtijevati da se vlasnici vozačkih dozvola podvrgnu medicinskim testovima sluha i vida. Savezni ministar prometa Volker Wissing ponovno je odbacio takav propis u Njemačkoj.

Europska komisija predložila je da vozači svakih 15 godina moraju ponovno podnijeti zahtjev za vozačku dozvolu i podnijeti liječničke pretrage ili samoizjavu o svom zdravstvenom stanju. Parlament je bio za to da države članice same mogu odlučiti o zahtjevima testiranja. Vijeće zemalja EU zauzelo je sličan stav u prosincu.

Ministar prometa Wissing ponovno je kritizirao prijedlog Komisije. “Smatram da su vladini zahtjevi za ispunjavanjem obaveznih izjava o samootkrivanju i izdavanju medicinskih izvješća o sposobnosti za vožnju ogromna količina birokracije”, rekao je političar FDP-a za “Tagesspiegel”. Ako zemlje članice odluče, takav bi se zakon u Njemačkoj trebao skinuti s stola.

“Nedostatak povjerenja u osobnu odgovornost građana”

“Uvođenje obveznog liječničkog pregleda za sve koji žele steći ili produžiti vozačku dozvolu ne može se provesti u praksi”, objasnio je glasnogovornik SPD-a za prometnu politiku u Europskom parlamentu Thomas Rudner. Takvi testovi su “nerazmjerno opterećenje za građane”. U Njemačkoj bi takva regulativa također preopteretila specijalistički sustav, dodao je Rudner. Zastupnik Europskog parlamenta Jens Gieseke kritizirao je činjenicu da su medicinski testovi još uvijek mogući s nacrtom usvojenim u srijedu. Političar CDU-a je objasnio da bi “bilo potrebno više pragmatizma i povjerenja u osobnu odgovornost svakog pojedinca” kada su u pitanju pravila o vozačkim dozvolama.

Obavezni zdravstveni testovi za osobe od 70 i više godina više nisu uključeni u saborski nacrt. Bruxelles je prvotno predložio da se od starijih vlasnika vozačke dozvole zahtijeva da se podvrgnu novom liječničkom pregledu svakih pet godina. To je naišlo na velike kritike u Njemačkoj i drugim zemljama EU.

Minimalna dob za vozačku (kamiona) dozvolu snižava se na 18 godina

Reforma također sadrži nove odredbe o vozačkim ispitima. Ubuduće će dio testa biti vožnja po snijegu i skliskim uvjetima, sigurno korištenje mobitela tijekom vožnje i sustavi za pomoć u vožnji. Probni rok od dvije godine također bi se trebao primjenjivati ​​u cijeloj EU za vozače početnike. Mladi bi također trebali moći dobiti vozačku dozvolu s 18 godina; do sada je minimalna dob u Njemačkoj bila 21 godina.

Mlađi vozači kamiona trenutno moraju završiti dvoipolgodišnju obuku. Zakon sada ide na konzultacije između Europskog parlamenta i država članica, koje, međutim, mogu započeti tek nakon europskih izbora u lipnju. Zastupnici novoizabranog parlamenta potom sjedaju za pregovarački stol.

Izvor: n-tv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.