Traženje stana često traje duže od godinu dana

Tržište nekretnina

Traženje stana često traje duže od godinu dana

N&P:D.A.

Prema istraživanju portala za nekretnine,
svaka druga osoba traži stan dulje od godinu dana.
Njemačko udruženje stanara daje savjete o tome
na što obratiti pozornost – a što stanodavci ne smiju zahtijevati.

U Njemačkoj je mnogima teško zbog visokih stanarina i nedostatka stanova na tržištu nekretnina. Više od jedne od dvije osobe (54,4 posto) traži više od godinu dana da pronađe novi dom, pokazalo je istraživanje internetske platforme ImmoScout24. Ukupan broj aktivnih naloga za pretraživanje raste diljem Njemačke – a s njim i konkurencija. Nakon toga bi se smanjile šanse tražitelja rente da pronađu ono što ispunjava njihova očekivanja u pogledu lokacije, veličine i cijene.

Kako pokazuje istraživanje koje je online platforma provela među 1183 osobe, njih 22,7 posto provelo je više od dvije godine tražeći novi dom. Oko 64 posto uvjereno je da će ove godine pronaći pravu stvar. Dobrih 16 posto onih koji bi se ove godine htjeli preseliti ne nadaju se tome.

Tržište je vrlo napeto, kaže izvršna direktorica ImmoScout24 Gesa Crockford. Konkretno, najamnine godinama rastu, što znači da je novi stan uvijek povezan s povećanim troškovima.

Pretraga na stambenim portalima često nije dovoljna

S obzirom na ove brojke, Melanie Weber-Moritz, savezna direktorica Njemačke udruge stanara, poziva tagesschau.de na pristupačnije stanovanje. To se može postići samo uz odgovarajuću podršku. Osvrnula se i na uvođenje nove organizacije neprofitnog stanovanja koju je dogovorila semafor koalicija. “Veliki neprofitni stambeni sektor jamstvo je trajno pristupačnog stanovanja, zbog čega se zalažemo za provedbu sporazuma”, rekao je Weber-Moritz.

S obzirom na napeto stambeno tržište, Njemačka udruga stanara savjetuje da se ne oslanjate samo na službene portale ili oglase za traženje stanova, već i da obavijestite kolege, prijatelje i obitelj da tražite stan. Mnogi stanovi se iznajmljuju, a da nisu “službeno” ponuđeni.

S druge strane, prvi kontakt s potencijalnim stanodavcem, upraviteljem ili posrednikom je poput razgovora za posao. “Trebate se pojaviti i prikladno odjenuti”, preporučuju iz udruge stanara.

Osobni dojam od stanodavca se računa

Ranija anketa ImmoScout24 također to naglašava: Prema tome, iznajmljivačima je najvažniji osobni dojam kada je riječ o velikom izboru aplikacija za stan.

Prema udruzi stanara, naknade koje najmoprimac koji traži stan mora platiti da bi mogao unajmiti stan ili da bi se prethodni najmoprimac iselio općenito su nedopustive. “Dopušteni su prepustni ugovori, odnosno kupoprodajni ugovori kojima se najmoprimac koji traži stan obvezuje kupiti namještaj ili pokućstvo”, stoji.

Ugovori o otkupu imaju ograničenja

Ali ti ugovori vrijede samo dok kupoprodajna cijena i vrijednost preuzetih stvari “nisu u primjetnoj nerazmjernosti jedna s drugom”. Prema dosadašnjoj sudskoj praksi, uočljiv nesrazmjer može se pretpostaviti ako je kupoprodajna cijena više od 50 posto viša od stvarne sadašnje vrijednosti kupljene stvari.

Primjer iz udruge stanara: Ako stanar i stanodavac sklope ugovor o zamjeni za deset godina staru ugradnu kuhinju po kupoprodajnoj cijeni od 4.000 eura, a trenutna vrijednost kuhinje je samo 2.000 eura, onda je ugovor samo efektivno do iznosa od 3.000 eura (trenutna vrijednost plus 50 posto). Ako je već platio, može tražiti povrat novca. Ovo potraživanje zastarijeva tek nakon tri godine.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.