Gospodarsko usporavanje ima posljedice na tržište rada / 2.dio

Tržište rada slabi
Gospodarsko usporavanje ima posljedice na tržište rada / 2.dio
N&P:D.A.

Izvor: statista, Bundesagentur für Arbeit

Gospodarsko usporavanje utječe na tržište rada: prema jednoj studiji, nezaposlenost će 2024. godine vjerojatno porasti na najvišu razinu od 2015. Tvrtke sve više oklijevaju zapošljavati nove ljude.

Gotovo da nema rasta u 2024. godini

Dvojbeno je hoće li se gospodarstvo u narednim mjesecima dovoljno oporaviti da podrži tržište rada. U proljetnoj projekciji savezna vlada trenutno očekuje nizak rast od 0,3 posto za tekuću godinu. Prethodno je prognoza bila 0,2 posto. Ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) očekuje rast od 1,0 posto za 2025. godinu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa rast od 0,2 posto. MMF je u siječnju njemačkom gospodarstvu prognozirao rast od 0,5 posto. Ovo je najslabija prognoza rasta unutar skupine od sedam vodećih zapadnih industrijskih zemalja (G7).

MMF kao jedan od glavnih razloga navodi kontinuirano slabo raspoloženje potrošača u Njemačkoj. Ekonomisti također ističu starenje stanovništva kao dugoročni problem. Uostalom, monetarni fond Njemačkoj predviđa rast od 1,3 posto u 2025. godini.

Zapošljavanje na određeno vrijeme (Teilzeit-Beschäftigung) lagano raste

U međuvremenu, trend sve većeg zapošljavanja na nepuno radno vrijeme nastavljen je i prošle godine. U 2023. godini skraćeno je radilo ukupno 12,2 milijuna ili gotovo trećina zaposlenih (30,9 posto), objavio je danas Savezni zavod za statistiku. Godinu ranije stopa honorarnih bila je 30 posto. Prema statističkoj agenciji, ovaj oblik zapošljavanja je od 2013. u blagom porastu i za žene i za muškarce.

Ipak, više zaposlenih žena nego muškaraca nije zaposleno na puno radno vrijeme: lani je točno svaka druga zaposlenica radila na pola radnog vremena, dok je radilo samo 13 posto njihovih muških kolega. U 2013. godini 48 posto žena i deset posto muškaraca radilo je kraće od punog radnog vremena. Prije deset godina stopa honorarnih bila je 28 posto.

Raspoloženje na tržištu rada se pomalo razvedrava

Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB), raspoloženje na tržištu rada u posljednje se vrijeme popravilo. “Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, agencije za zapošljavanje očekuju stabilan trend rasta zapošljavanja”, rekao je stručnjak IAB-a Enzo Weber. “Još uvijek ima dosta vremena prije nego što se nezaposlenost smanji, ali izgledi se poboljšavaju.” IAB barometar tržišta rada blago je porastao za 0,2 boda na 100,7 bodova u travnju, rekao je danas glasnogovornik.

IAB barometar tržišta rada temelji se na podacima svih njemačkih agencija za zapošljavanje i njihovim prognozama za sljedeća tri mjeseca. Stoga se smatra ranim pokazateljem kretanja na tržištu rada. Vrijednost 100 smatra se neutralnim izgledima, vrijednost ispod 100 ukazuje na negativan razvoj događaja.

Izvor: tagesschau.de

One thought on “Gospodarsko usporavanje ima posljedice na tržište rada / 2.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.