To se mijenja od 1. svibnja

Biogorivo, plaća njegovatelja, obavijest o umjetnoj inteligenciji

To se mijenja od 1. svibnja
N&P:D.A.

Uskoro će biti biodizela na benzinskim crpkama, rastu plaće u kod njegovatelja, povećava se porez na avionske karte, a Meta u svibnju donosi informacije o AI – inovacijama.

Dopušta se biodizel proizveden od 100 posto otpada

Vozači će ubuduće moći točiti i dizel koji je napravljen od 100 posto biomase, odnosno od otpadnih materijala poput ulja za prženje. Do sada su se mogli miješati samo s konvencionalnim dizelom. Navodi se da je novo gorivo HVO100 deset do 30 centi skuplje po litri od dizela, ali se navodi da “Hydrotreated vegetable oil” proizvodi 90 posto manje CO2 od konvencionalnih goriva.

Kupnja novog automobila: Više informacija o potrošnji i emisijama

Svatko tko kupi novi automobil dobit će više informacija od trgovca od 1. svibnja. Potrebni su podaci o specifičnoj potrošnji i emisijama. Također se moraju prikazati mogući troškovi CO2 za mobilnost tijekom deset godina.

Nadalje, mijenja se metodologija za CO2 ljestvicu boja: kao i prije, automobil je podijeljen od A (zeleno) do G (crveno), ali težina više ne igra ulogu.

Veći porez na avionske karte

Putnici koji lete moraju se pripremiti za sve veće cijene. Od 1. svibnja porez na karte će porasti za preko 20 posto, ovisno o udaljenosti, na raspon od 15,53 do 70,83 eura po karti.

Prebacivanje s DB Route Agenta na DB Navigator

Aplikacija Deutsche Bahna DB Route Agent za pametne telefone bit će ukinuta 2. svibnja. Ponudom bi putnici mogli, primjerice, biti upozoreni o trenutnim poremećajima. U budućnosti će ova funkcija biti dostupna u aplikaciji DB Navigator.

Prometni prekršitelji u Švicarskoj moraju platiti u Njemačkoj

Njemački nezakoniti parkiratelji ili prebrzi koji dobiju kaznu u Švicarskoj od 1. svibnja će morati platiti Savezna Republika. Suprotno tome, švicarski prometni prekršitelji također mogu biti lakše procesuirani. Nova se uredba primjenjuje ako novčano potraživanje premašuje ukupni iznos od 70 eura ili 80 franaka.

Više novca za medicinsko osoblje

Zaposleni u gerijatriji od 1. svibnja dobit će više novca. Minimalna satnica se povećava:

za medicinske sestre na 19,50 eura
za kvalificirane njegovateljice do 16,50 eura
i za pomoćne medicinske sestre na 15,50 eura.

Atlas sa pregledom svih klinika u njemačkoj kreče sa online radom

Atlas državnih klinika o pružanju usluga i kvaliteti liječenja u klinikama trebao bi biti pušten u rad 16. svibnja. Pacijenti bi tada trebali moći provjeriti na internetu prije planirane operacije, na primjer, u kojoj je bolnici zahvat obavljen i koliko često.

Novo polje na ID dokumentima

Svatko tko podnese zahtjev za novu osobnu iskaznicu ili putovnicu, kada je podigne, naći će novo polje u koje može upisati eventualnu titulu doktora znanosti. Titule su se ranije pojavljivale ispred prezimena, ali to je iritiralo strane granične vlasti. Novo polje namijenjeno je pojednostavljenju kontrola.

Novi krug prijava za KfW financiranje grijanja

Od kraja svibnja vlasnici višestambenih zgrada i udruge vlasnika stanova moći će podnijeti zahtjeve i za subvencije zamjene grijanja kod KfW razvojne banke. Od kraja veljače na red su došli i vlasnici obiteljskih kuća. Subvencionira se do 70 posto opravdanih troškova za nabavu i ugradnju novog, klimatski prihvatljivog sustava grijanja.

I upozorenja iz Facebook grupe

Počevši od svibnja, Facebook grupa Meta će na svojim platformama dopustiti više fotografija i videa s upozorenjima koje je stvorila ili manipulirala umjetna inteligencija (AI) umjesto da ih briše. Pravila su namijenjena za rješavanje sadržaja o važnim temama koje bi mogle obmanuti javnost.

Izvor: zdf.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.