Više od 73 000 mjesta za strukovnih mjesta (Lehrstellen) ostalo je nepopunjeno

“Imam problema s poklapanjem strukovnog mjesta i kandidata”

Više od 73 000 mjesta za strukovnih mjesta (Lehrstellen) ostalo je nepopunjeno

N&P:D.A.



Gospodarstvu već nedostaje kvalificiranih radnika. Potreba je velika.
Istina je da je lani više mladih počelo sa strukovnom obrazbom (Ausbildung).
U isto vrijeme, međutim, deseci tisuća radnih mjesta ostali su nepopunjeni.
A njihov broj gotovo je tri puta veći od broja mladih bez ugovora o naukovanju (Ausbildung).

Broj nepopunjenih mjesta za obuku u Njemačkoj porastao je četvrtu godinu zaredom. Prema aktualnom izvješću savezne vlade o strukovnom osposobljavanju, ukupno 73 400 mjesta za pripravnike ostalo je nepopunjeno prošle godine – još 6,6 posto više nego 2022. Jaz je još jasniji u usporedbi s vremenima prije pandemije korone: broj nepopunjenih mjesta se povećao od tada U 2019. za 38,2 posto, vidljivo je iz izvješća o kojem je raspravljao Savezni kabinet.

Prošle godine bilo je i 26.400 kandidata koji bi željeli započeti obuku, ali im to nije omogućeno. To je bilo 16,3 posto više nego prethodne 2022. godine i 7,6 posto više nego 2019. godine.

“Imamo problem usklađivanja između kandidata i pozicija koje se nude na tržištu”, rekla je savezna ministrica obrazovanja Bettina Stark-Watzinger u Berlinu. Ministar je naglasio da je središnji cilj federalne Vlade da što više mladih ljudi uključi u obuku.

Jedan aspekt koji je Stark-Watzinger istaknuo kao pozitivan je broj novozaključenih ugovora o školovanju. To je prošle godine poraslo za tri posto na ukupno 489.200. Prema izvješću, došlo je do povećanja u gotovo svim industrijama.

S obzirom na brojna nepopunjena mjesta za obuku, postoje jasne razlike ovisno o regiji i profesiji. Prema izvješću, tvrtke posebno teško popunjavaju vježbenička mjesta u prehrambenoj industriji, hotelijerstvu i restoranstvu, te u građevinarstvu i metalskom obrtu, između ostalog.

Suprotno tome, kandidati ovdje imaju posebno dobre šanse pronaći mjesto za obuku. S druge strane, zainteresirani bi imali manje mogućnosti u industriji nekretnina, razvoju softvera, hortikulturi te umjetničkim i kreativnim zanimanjima.

Postoje i velike regionalne razlike: prema izvješću, kandidatima za pripravnike u Berlinu, Hessenu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji teže je nego u drugim regijama.

U matematičkom smislu kandidati imaju najveće šanse u Bavarskoj i Tiringiji, a slijede ih Hamburg i Mecklenburg-Zapadno Pomorje.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.