“Zaustavit će tvrtke i gradilišta”

Počinje štrajk građevinara

“Zaustavit će tvrtke i gradilišta”
N&P:D.A.

AI-generirana fotografija

Štrajka u građevinarstvu nije bilo 17 godina – do sada. Početak industrijske akcije odvija se u Donjoj Saskoj. No očekuje se da će i druge regije stupiti u štrajk.

U ponedjeljak će prvi put u 17 godina započeti štrajk građevinara. U ćorsokaku kolektivnog pregovaranja, Industrijski sindikat građevinarstva-agrara-ekologije (IG BAU) pokreće najavljeni štrajk. Donja Saska počinje u ponedjeljak. Dan kasnije, industrijska akcija će se proširiti na druge regije, rekao je glasnogovornik. Međutim, štrajk neće biti na nacionalnoj razini, već “selektivno” u cijeloj Njemačkoj.

U štrajku bi mogla biti i privatna gradilišta

“Sada je štrajk, i to masovni”, rekao je šef IG-BAU-a Robert Feiger. “Paralizirat ćemo tvrtke i gradilišta jer građevinske tvrtke drugačije ne žele. Sada poslodavci imaju u svojim rukama hoće li kuće i stanovi biti gotovi na vrijeme i hoće li gužve zbog autocesta biti sve veće. čak i duže.” Sindikat je isprva ostavio otvorenim kada će i gdje točno doći do obustava rada. Prema udruzi poslodavaca, osim cestogradnje i velikih gradilišta, to bi moglo pogoditi i privatne poduzetnike i obiteljske kuće.

Pregovarač za poslodavce: Štrajk dolazi u neprikladno vrijeme

“Štrajkovi će dovesti do kašnjenja u izgradnji i time uzrokovati ekonomsku štetu”, rekao je Uwe Nostitz, pregovarač poslodavaca i potpredsjednik Središnjeg udruženja njemačke građevinske industrije (ZDB). “Posebno sada, u teškim gospodarskim vremenima, posebno u stambenoj izgradnji, štrajk dolazi u neprikladno vrijeme.” Sada se mora brzo pronaći dogovoreno rješenje. Udruga građevinske industrije Donje Saske priopćila je da su njezine tvrtke članice spremne na industrijsku akciju. “Sigurno će biti poremećaja uzrokovanih štrajkom, ali se nadamo i apeliramo na zaposlenike koji štrajkaju da će dobro procijeniti”, rekla je glasnogovornica. Međutim, teško je davati predviđanja o mogućem oštećenju.

Arbitraža nije donijela rješenja

Pozadina je kolektivni ugovor u građevinarstvu s 930.000 zaposlenih koji je pao početkom svibnja. Donja Saska odabrana je za početak općenacionalnog štrajka jer su tamošnji poslodavci, kao i neke druge regije, spriječili provedbu odluke arbitra, navodi sindikat. Središnji skup trebao bi se održati u ponedjeljak u Osnabrücku.

Nakon tri neuspješne runde pregovora, arbitar Rainer Schlegel predložio je 19. travnja dvostupanjsko povećanje plaća. U početku su primanja trebala porasti za fiksnu stopu od 250 eura u svibnju, a jedanaest mjeseci kasnije za još 4,15 posto na zapadu i 4,95 posto na istoku. Dok je IG BAU prihvatio kompromisni prijedlog, udruge poslodavaca su ga početkom svibnja odbile.

Šef IG-BAU Feiger rekao je da se više ne osjećamo vezanim odlukom arbitra. Opet se štrajka zbog prvotnog zahtjeva od 500 eura više mjesečno.

Prvi državni građevinski štrajk u 22 godine

Prvi državni građevinski štrajk u 22 godine Posljednji put štrajk građevinara bio je 2007., tada regionalno ograničen na Schleswig-Holstein i Donju Sasku. Posljednji je državni štrajk u građevinarstvu bio 2002. godine.

Građevinska industrija jedan je od najvećih poslodavaca u Njemačkoj i, s prodajom od oko 162 milijarde eura u 2023., prema ZDB-u, važan je stup njemačkog gospodarstva. Industrija je godinama podržavala gospodarstvo tijekom nekretninskog buma, ali sada je postala problematično dijete zbog krize stanogradnje.

Izvor: zdf.de

One thought on ““Zaustavit će tvrtke i gradilišta”

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.