Što možete učiniti protiv visokog krvnog tlaka

Što možete učiniti protiv visokog krvnog tlaka

N&P:D.A.

“Mjerite, kontrolirajte i živite dulje”: Visoki krvni tlak je zdravstveni rizik za mlade i stare, ali često ostaje neotkriven. Odgovori na najvažnija pitanja o temi.

Svi naši organi trebaju krv. Opskrbljuje svaku stanicu potrebnim kisikom i hranjivim tvarima. Da bi naša krv cirkulirala tijelom i stigla tamo gdje je potrebna potrebna nam je određena sila: krvni tlak.

Ako to postane previsoko, primjerice zbog suženja krvnih žila, može postati opasno. Govori se o “visokom krvnom tlaku” ili “hipertenziji”.

Zašto treba obratiti pozornost na visoki krvni tlak?

Ako nam je krvni tlak previsok, može doći do ozbiljnih oštećenja organizma. Osobito ako visoki krvni tlak traje dulje vrijeme, tj. mjesecima ili godinama. Krvne žile tada mogu zadebljati i dolazi do vaskularne kalcifikacije, također poznate kao “arterioskleroza”.

Rizik od srčanog ili moždanog udara također se povećava za dva do deset puta, prema Swiss Heart Foundation. Ostale moguće posljedice uključuju srčane aritmije, zatajenje srca i zatajenje bubrega.

Kako možete spriječiti visoki krvni tlak?

Dobre vijesti: visoki krvni tlak može se spriječiti i liječiti. To zahtijeva da ga na vrijeme prepoznamo, jer visoki krvni tlak ima vrlo nespecifične simptome. Većinu vremena to niti ne osjetimo. Klasični simptomi kao što su poremećaji spavanja, nervoza, lupanje srca, vrtoglavica, glavobolja i umor često se pripisuju stresu.

Kako to često biva, zdrav način života najbolja je prevencija. Puno redovite tjelovježbe i uravnotežena prehrana snižavaju krvni tlak. Ovo posljednje uključuje namirnice koje sadrže kalij, poput orašastih plodova, sušenog voća i povrća. Prirodni snižavatelji krvnog tlaka uključuju maslinovo ulje, češnjak, špinat i ciklu. Hranu bogatu solju i meso treba jesti umjereno.

Konzumacija alkohola i pušenje oštećuju krvne žile, što zauzvrat potiče visok krvni tlak. Tjelesni i psihički stres ne samo da negativno utječe na naše zdravlje i dobrobit, već i na krvni tlak te ga stoga treba smanjiti.

Stoga je važno težiti zdravom načinu života i što ranije prepoznati znakove stresa kako bi se adekvatno spriječio krvni tlak. To također uključuje: redovito provjeravanje krvnog tlaka. Što se hipertenzija ranije dijagnosticira, to se bolje može liječiti kako bi se izbjegla naknadna oštećenja.

Kako pravilno izmjeriti krvni tlak?

Za kućno mjerenje potreban vam je provjeren mjerni uređaj – za nadlakticu ili zapešće. Mjerenje krvnog tlaka treba provoditi u tihoj prostoriji s ugodnom temperaturom. Idealan položaj za to je sjedenje na stolici s naslonom. Stopala trebaju biti razmaknuta i ravno na podu. Manšeta mjernog uređaja pričvršćuje se oko ruke ili zgloba. Najbolje je staviti ruku na stol. Tlakomjer bi trebao biti u razini srca ako je moguće.

Nakon stanke za smirenje od tri do pet minuta može se pristupiti mjerenju krvnog tlaka. Uređaj automatski određuje krvni tlak u nekoliko pokreta. Tijekom mjerenja ne smije se razgovarati kako bi se spriječile pogreške u mjerenju. U idealnom slučaju ne biste trebali jesti niti pušiti pola sata prije. Stručnjaci preporučuju mjerenje dva puta kako bi se mogla izračunati pouzdana prosječna vrijednost.

120 sa 80 – je li to optimalan krvni tlak?

Krvni tlak se mjeri u “milimetrima žive” (mm Hg). Ovo je tradicionalna jedinica za tlak temeljena na živinom barometru. Zatim se mjere dvije vrijednosti: sistolički tlak kada se srce steže i dijastolički tlak kada se srce ponovno opušta.

I dalje vrijedi sljedeće: krvni tlak od 120 do 80 mm Hg – ili malo niže – optimalan je krvni tlak, kako za muškarce tako i za žene. Ali krvni tlak može varirati unutar prirodnog raspona. Trenutačni način života, prehrana, hormonska ravnoteža i razina stresa imaju velik utjecaj. Dakle, ako vaš krvni tlak nije točno 120 do 80 mm Hg, to ne mora nužno predstavljati problem.

U medicini postoje određeni normalni rasponi koji ukazuju na zdrav krvni tlak. Oni čak ovise o situaciji: ako sami mjerite svoj krvni tlak kod kuće, gornja granica za “visoki normalni” krvni tlak je 135 do 85 mm Hg, ako se krvni tlak mjeri u ordinaciji ili klinici, ta granica čak se povećava na 140 do 90 mm Hg. To je zato što su mnogi ljudi malo nervozni ili pod stresom kada posjećuju ordinaciju, što može umjetno povećati krvni tlak. To se naziva “hipertenzija bijele kute”.

Kako se liječi visoki krvni tlak?

Ako liječnik dijagnosticira visoki krvni tlak, mora se liječiti. Stručnjaci tada preporučuju dvostruku strategiju.

EU für Beitrittsverhandlungen mit Bosnien und Herzegowina765 / 5.000

Kako se liječi visoki krvni tlak? Ako liječnik dijagnosticira visoki krvni tlak, mora se liječiti. Stručnjaci tada preporučuju dvostruku strategiju. S jedne strane, bitna je promjena načina života. To znači izbjegavanje nikotina, alkohola, hrane s visokim udjelom soli i mesnih proizvoda. Da biste to učinili, krećite se više, smršavite ako je potrebno i jedite uravnoteženu prehranu. Također je važno obratiti pozornost na stres i smanjiti ga što je više moguće.

S druge strane, mogu se koristiti i lijekovi za snižavanje krvnog tlaka ako to liječnik ocijeni prikladnim. Oni djeluju tako da izravno utječu na razinu naših hormona ili neizravno utječu na ravnotežu soli i vode u tijelu.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.