Skup život za strane kvalificirane radnike

Skup život za strane kvalificirane radnike

N&P:D.A.

Za kvalificirane radnike i radnike koji dolaze u Njemačku izvan EU život je ovdje obično znatno skuplji nego kod kuće. U Gruziji, Vijetnamu i Tunisu, primjerice, roba i usluge koštaju 60 posto manje.

Strani kvalificirani radnici i radnici iz zemalja izvan EU obično imaju znatno višu razinu cijena u Njemačkoj. Kako je objavio Savezni ured za statistiku, troškovi života u Indiji i Egiptu u 2021. godini bili su 67 posto niži nego u Njemačkoj, što ih čini najnižima među najvažnijim zemljama podrijetla.

U Gruziji, Vijetnamu i Tunisu roba i usluge koštaju 60 posto manje nego u Njemačkoj. U SAD-u su pak troškovi života bili sedam posto veći.

Cijene u Sjevernoj Makedoniji upola su veće nego u Njemačkoj

Građani zemalja Zapadnog Balkana imaju lakši pristup njemačkom tržištu rada. Životni standard je također znatno jeftiniji u tim zemljama. Troškovi života u Sjevernoj Makedoniji bili su tek upola manji nego u Njemačkoj, a slijede BiH i Albanija (po 41 posto niže) te Srbija (39 posto niže).

Životni standard u Kini je 24 posto jeftiniji nego u Njemačkoj

Nakon Egipta, Tunis (minus 60 posto) bio je najjeftiniji na afričkom kontinentu u odnosu na Njemačku, a slijede ga Gana i Senegal, gdje su troškovi života bili gotovo upola jeftiniji nego u Njemačkoj. U Maroku se živjelo 44 posto jeftinije.

Potrošači u Vijetnamu također su živjeli znatno jeftinije nego u Njemačkoj (minus 60 posto). Kvalificirani radnici iz Tajlanda i s Filipina kod kuće su živjeli otprilike upola jeftinije. U Kini je razina cijena bila 24 posto niža.

Savezni zavod za statistiku od danas nudi podatke o razinama cijena u 174 zemlje. Međunarodni program usporedbe statističara uključuje robu i usluge za potrošnju kućanstava, isključujući najamnine.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.