Više od polovice prekovremenih sati u 2023. nije plaćeno

Više od polovice prekovremenih sati u 2023. nije plaćeno

N&P:D.A.

Zaposlenici u Njemačkoj radili su manje prekovremeno u 2023. nego u prethodnoj godini.
Međutim, više od polovice njih je neplaćeno. Kako prenose mediji, pokazuju to podaci Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja.

Prema izvješću medija, zaposlenici u Njemačkoj prošle su godine odradili 1,3 milijarde sati prekovremenog rada.

Od toga je više od polovice, 775 milijuna sati, bilo neplaćeno, kako je izvijestio Rheinische Post, pozivajući se na odgovor Saveznog ministarstva rada na pismeno pitanje zastupnice ljevice Susanne Ferschl. Prema izvješću, ministarstvo se oslanja na podatke Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) Savezne agencije za zapošljavanje iz veljače 2024.

U prosjeku je po zaposlenom u 2023. godini odrađeno 31,6 sati prekovremenog rada. U odnosu na 2022. broj prekovremenih sati smanjen je za oko 100 milijuna.

Da je prošle godine bilo manje plaćenih prekovremenih sati potvrđuje i obračun radnog vremena IAB-a iz travnja. Sukladno tome, broj plaćenih prekovremenih sati u 2023. godini manji je u odnosu na 2016. godinu.

Radno vrijeme na vrhuncu

U Njemačkoj je 2023. obavljeno više posla nego što je to bio slučaj već dugo vremena. Kako pokazuje studija koju je u travnju objavio Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW), zaposlenici su prošle godine radili ukupno oko 55 milijardi sati. Ovo je najveća vrijednost od ponovnog ujedinjenja.

Osobito žene u nedobrovoljnom radu s nepunim radnim vremenom

“Ukupan opseg posla povećao se prvenstveno zato što sve više žena radi”, rekao je autor studije Mattis Beckmannshagen. “Međutim, gotovo polovica žena u Njemačkoj radi skraćeno radno vrijeme, iako bi neke željele raditi više.” Njihov potencijal za tržište rada stoga ostaje djelomično neiskorišten. Visoka stopa nepunog radnog vremena dovodi do relativno niskog prosječnog radnog vremena od 34,7 sati tjedno za sve zaposlenike.

Prema studiji DIW, udio žena koje žele produžiti svoje radno vrijeme veći je od udjela muškaraca. Annika Sperling, autorica studije, poseban potencijal vidi u zapošljavanju žena. “Kako bi se zadovoljile potrebe za kvalificiranim radnicima, potrebno je bolje iskoristiti potencijal tržišta rada žena i eliminirati lažne poticaje.”

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.