Njemački izvoz u Kinu je opao

Njemački izvoz u Kinu je pao

Izvoz u zemlje izvan EU u svibnju je oštro pao. Glavni razlog tome je smanjena potražnja iz Kine.
Kina sada više nije najvažniji trgovinski partner. Usred trgovinskog spora s Kinom, koji se tiče više od automobila, njemački izvoz u Narodnu Republiku je opao. Izvoz je u svibnju pao za 14,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine na 7,5 milijardi eura, objavio je Savezni zavod za statistiku.

Sve u svemu, izvoz u zemlje izvan Europske unije također je snažno pao.

Kina više nije najvažniji trgovinski partner

Ekonomisti vide nekoliko razloga za slabo poslovanje u Kini. Narodna Republika sada sama proizvodi kvalitetnije proizvode koji su se prije uvozili iz Njemačke. Njemačke tvrtke također sve više proizvode lokalno. Političke napetosti poput spora oko Tajvana, na koji Kina polaže pravo, mogle bi dodatno ojačati ovaj trend.

U tom kontekstu, Kina više nije najvažniji trgovinski partner Njemačke. U 2023. Narodna Republika ostala je broj jedan osmu godinu zaredom s trgovinskom razmjenom od oko 253 milijarde eura – ali tek malo ispred Sjedinjenih Država. Sada su SAD pretekle Narodnu Republiku u robnoj razmjeni u prvom kvartalu.

Odnos s Kinom također bi se mogao dodatno pogoršati. S obzirom na jake napetosti u trgovinskim odnosima između Narodne Republike i EU-a zbog planiranih kaznenih carina na kineske električne automobile, savezni ministar gospodarstva Robert Habeck ne očekuje rješenje sukoba tijekom svog putovanja u Kinu. “Tamo ne vidimo nikakve velike mogućnosti”, rekao je političar Zelenih u Pajuu u Južnoj Koreji, prvoj postaji na svom putovanju po istočnoj Aziji. “Može se isključiti da će se sukob riješiti u Kini.”

Općenito, izvoz u treće zemlje naglo je opao

Sve u svemu, izvoz iz Njemačke u zemlje izvan EU-a također je značajno pao, prema preliminarnim informacijama Saveznog ureda za statistiku. S 58,6 milijardi eura izvoz je u svibnju bio 6,4 posto manji nego u istom mjesecu lani. Trgovina s tim takozvanim trećim zemljama pokriva gotovo polovicu cjelokupnog njemačkog izvoza.

SAD je i dalje najvažniji kupac robe “Made in Germany” s robom vrijednom 13,0 milijardi eura – povećanjem od 4,1 posto na godišnjoj razini. Izvoz u Veliku Britaniju pao je, pak, za 1,7 posto na 6,3 milijarde.

Švicarska je na četvrtom mjestu među najvažnijim trgovinskim partnerima Njemačke izvan EU s 5,6 milijardi eura, a slijede je Turska s 2,2 milijarde eura te Južna Koreja i Japan s po 1,5 milijardi eura. Jako je pao i izvoz u Tursku i Japan.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.