Njemačka vlada savjetuje građane da si osiguraju hranu i vodu za krizno stanje

Preventivne mjere

 

                        Njemačka vlada savjetuje građane da si osiguraju hranu i vodu za krizno stanje

 

Njemačka vlada savjetuje građane da si osiguraju hranu i vodu za krizno stanje. Riječ je o planovima njemačke vlade da se, u slučaju “napada” i “katastrofa”, svaki građanin osigura hranom i vodom. Njemačka vlada preporučuje građanima da si osiguraju hrane za najmanje 10 dana.
Tu skoru odluku njemačke vlade navode njemačke novine FAZ (Allegemeine Frankfurter Zeitung). Konkretno se govori o mogućnosti  samozaštite građana i dovoljnom opskrbom hranom, vodom, energijom i novcem. Navodi se da za prvih 5 dana svaka osoba treba osigurati najmanje 2 litre vode na dan.  Znači, za jednu tročlanu obitelj najmanje 6 litara vode na dan. Takvi planovi koristili su se do 1989., pred  kraj Hladnog rata, gdje se u njemačkoj računalo na direktni napad na Njemačku s konvencionalnim ili nuklearnim oružjem. Navodi se dalje da se NE računa s jednim napadom na Njemačku, ali s mogućim kriznim situacijama kao sabotažama računalnih sustava i infrastrukture. Kao najgori scenarij moguć je napad  konvencionalnim ili nuklearnim oružjem. Opozicija prebacuje njemačkoj vladi da svoje građane ovakvim objavama plaši.
Quelle / Izvor: http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/f-a-s-exklusiv-so-will-die-bundesregierung-im-kriegsfall-reagieren-14398973.html

Dodatne informacije na njemačkom jeziku:
http://www.bbk.bund.de/SharedDocs/Downloads/BBK/DE/Publikationen/Broschueren_Flyer/Buergerinformationen_A4/Ratgeber_Brosch.pdf?__blob=publicationFile

Kratak prijevod najvažnijih točaka:

1) Osigurajte si dovoljnu količinu vode u plastičnim bocama ili većem plastičnom buretu.

2) Osigurajte si dovoljnu količinu hrane. Najbolje suhe hrane, hrane u limenkama koja može dugo stajati.

3) Osigurajte vodu za higijenu, to može biti i kišnica, napunite svoju kadu vodom.

4) Osigurajte dovoljnu količinu higijenskih stvari, kao što su sapun, šampon, pasta za zube, dezinfekcijska sredstva, toaletni papir, vrećice za smeće.

5) Nadopunite i povećajte kućnu ljekarnu, lijekove za kronične pacijente,  kupite si kutiju s prvom pomoći, toplomjer, ugljene tablete.

6) Kod nestanka struje, nabavite si LED lampe, petrolejske lampe i dovoljnu količinu svijeća, uz to jedno kuhalo za kampiranje na plin ili na drva.

7) Sve važne dokumente stavite na jedno mjesto da ih možete ponijeti.

8) Nabavite si radio na baterije, solarni ili s generatorom preko poluge.

9) Pripremite si ruksak za hitne slučajeve, npr. ako morate brzo napustiti stan ili kuću, nabavite si dobru obuću. U ruksaku gledajte da imate sve što Vam je potrebno da biste mogli provesti vani nekoliko dana.

Sve točke možete još detaljnije pronaći u gore navedenom linku njemačke vlade.

Ovo je samo preventivna informacija  kojom ne želimo praviti paniku, već Vas samo  objektivno informirati.