Stvari koje se mijenjaju u 2017. godini

Stvari koje se mijenjaju u 2017. godini

 

                                                Zakonske, socijalne i potrošačke izmjene

 

Porast minimalne satnice te različitih  naknada i prava mnoge će korisnike obradovati. Međutim, pripazite na nova pravila u kućanstvu i prometu…

 

Minimalna plaća (njem. Mindestlohn)
Satnica minimalnih plaća povećava se s 8,50 € na 8,84 € na sat, što znači  da se plaća  povećava za 34 centa na sat za sve osobe s niskim primanjima. Posebnu pozornost trebaju obratiti minijoberi* (*Minijob – naziv za sve poslove koje radite na bazi 450 €) koji rade za 8,50 € na sat i to 52 sata u mjesecu te zarađuju 442 €. Od siječnja/januara ta se zarada zbraja te kod istog broja sati iznosi 459,68 € (52×8,84 €) mjesečno – i tako prelazi poreznu granicu za minijob. To znači da ćete plaćati dodatna socijalna osiguranja ukoliko nekoliko puta godišnje prijeđete iznos od 450 €.

 

Socijalna pomoć (njem. Hartz 4, koja se naziva po imenu voditelja komisije na kojoj je odlučeno na koji se način socijalna pomoć obračunava). Hartz 4 naziva se i AL2 (njem. Arbeitslosengeld 2 koji se plaća kod srednjoročno nezaposlenih). Visina pomoći  pri nezaposlenosti raste za 5 €, na 409 € mjesečno. Djeca od 6 do 13 godina  primaju kao i do sada 237 € , a za svako starije dijete 311 €.

 

Dječji doplatak (njem. Kindergeld)
Od 1. siječnja/januara raste dječji doplatak za 2 € na 192 € za prvo i drugo dijete, za treće na 198 € i za svako sljedeće dijete na 223 € mjesečno.

 

Roaming naknade (njem. Roaming Gebühren)
Od 15.7.2017., i to točno pred sezonu putovanja na ljetni odmor, sve roaming naknade za telefoniranje  mobitelom ne smiju biti skuplje nego u zemlji u kojoj se nalazite (npr. na odmoru). Dodatne skupe naknade ne smiju se više obračunavati. Postoji izuzetak ako potrošač sklopi jeftini ugovor u zemlji gdje su naknade niže i živi u zemlji u kojoj su naknade za mobilne usluge više.

 

TV i Radio pretplata (njem. Rundfunkbeitrag)
Osobe koje imaju pravo oslobođenja pretplate mogu to činiti 3 godine unazad. Onaj tko svoju pretplatu nije platio bit će kontaktiran od privatnih inkasso tvrtki koje mogu pokrenuti  postupak ovrhe.

 

Biciklisti (njem. Radfahrer)
Biciklisti ubuduće moraju  poštivati pravila semafora za automobile. Do sada je za bicikliste orijentacija bio semafor za pješake. Već od sredine dvanaestog mjeseca 2016. postoji odredba da roditelji s malom djecom smiju voziti na pješačkim stazama.

 

Prolazni put za hitnu pomoć, vatrogasce i policiju (njem. Rettungsgasse für die Krankenwagen, Feuerwehr und Polizei)
Prolazni put na autocesti prilikom prometnih nesreća mogu nekome spasiti život. Tko vozi na lijevoj traci autoceste, treba voziti usporeno i što više na lijevoj strani trake, dok vozila koja voze u drugoj ili trećoj traci, trebaju voziti što više na desnoj strani. Tako se između prve i druge trake stvara prolazni put za vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

 

Struja (njem. Strom)
Cijena struje u ovoj će se godini povećati zbog povećanja financiranja ekološke proizvodnje struje iz regenerativnih izvora,  vjetra i sunca. Time potrošači financiraju  povećanje i prijelaz na regenerativnu proizvodnju struje. Povećanje cijene je 0,5 centa  po kilovatu struje. Time se povećava naknada na 6,88 centa. To znači da ubuduće jedno domaćinstvo s potrošnjom od 3.500 kilovata, plaća 20 € mjesečno više, tj. 240 € više za cijelu godinu.

 

Usisivači (njem. Staubsauger) prema EU – ekodizajn odredbi od rujna/septembra 2017. ne smiju imati više od 900 W.

 

Oznaka dozvoljene potrošnje struje (njem. Energielabel)
Oznake A++ za najviši stupanj uštede struje mijenjaju se na klase od A do G. Prebacivanje na novo označavanje potrošnje struje  trajat će dulje, ocjenjuju centrale za potrošačka prava (njem. Verbraucherzentralen).

 

Stroj za pranje posuđa (njem.Geschirrspülmittel)
Od 1.1.2017. prašak ili tablete (kocke) za pranje posuđa ne smiju imati više od 0,3 grama fosfata (koji se spaja sa magenezijem i kalcijem) u sebi.

 

Osnovni porezni odbitak (njem. Grundfreibetrag)
Osnovni porezni odbitak za osobe koji imaju egzistencijalni minimum povećava se na 8.820 €. Kod bračnih partnera osnovni je porezni odbitak 17.640 €.

 

Godišnja prijava za povrat poreza (njem. Steuererklärung)
Ubuduće možete predati izjavu za povrat poreza dva mjeseca kasnije nego prošlih godina. Znači, ne krajem svibnja/maja,  već do 31. srpnja/jula. Tko kasni s predajom izjave povrata poreza, odnosno predaje iza toga termina, plaćat će 25 € kazne zbog kasnog predavanja izjave povrata poreza. Također, uz to, i naknadu zbog kasnog predavanja porezne izjave od 0,25% od porezne sume, ali najviše 25.000 €.

Troškovi za selidbu (njem. Umzugskosten)
Povećanje povrata troškova selidbe, koja je povezana s promjenom radnog mjesta, povećava se na 764 € za pojedince i na 1.528 € za bračne parove.