U 2016. godini 50.000 ljudi dobilo radnu dozvolu za rad u Njemačkoj

Tražitelji posla sa zapadnog Balkana

 U 2016. godini 50.000 ljudi  dobilo radnu dozvolu za rad u Njemačkoj

 

 

 Od početka 2016. započeo je program  dobivanja radnih dozvola (njem. Gastarbeiterprogramm) za tražitelje posla sa zapadnog Balkana.  Umjesto dotadašnjeg traženja azila, omogućena je regularna radna i boravišna dozvola.


Za nezaposlene sa zapadnog Balkana Njemačka je mjesto čežnje. Kako na svojoj web stranici navode njemačke novine Welt & N24,  još 2015. godine tisuće ih je tražilo posao preko traženja azila, a od 2016. godine postoji alternativa dobivanja regularne radne i boravišne dozvole, koja se sve više koristi. Zadnjih 11 mjeseci tri puta više žena i muškaraca došlo je sa zapadnog Balkana uz dobivanje službene radne dozvole. Preko novinske agencije DPA podatke navodi i procjenjuje  Njemački zavod za zapošljavanje u gradu Nürnbergu. Sveukupno je do kraja 11. mjeseca oko 50.000 osoba iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova dobilo pravo na rad u Njemačkoj preko Zavoda za zapošljavanje (njem. Arbeitsagentur). Svi tražitelji radne dozvole morali su dokazati konkretnu ponudu posla ili školovanja u Njemačkoj. Samo između  prvog i jedanaestog mjeseca 2015. bilo je oko 16.500 prijava za traženje radne dozvole u Njemačkoj.

 

Broj radnih dozvola za ljude iz Kosova  porastao  263 posto
Najviše su taj postupak koristili Kosovari zbog ubrzanog postupka priznavanja azila koji im nije bio priznat. U toj je grupi postupak dobivanja službenih radnih dozvola porastao za 263%, a to je 16.400 osoba, kao i 15.400 osoba iz BiH (245% više) te Srbije s 10.345 odobrenih radnih dozvola (283% više). U više od 10.000 slučajeva Njemački zavod za zapošljavanje (njem. Arbeitsagentur) odbio je radne dozvole. Njemački konzulati u pojedinim zemljama javljaju da se odobrene radne dozvole za osobe sa zapadnog Balkana često ne iskoriste. Do kraja 10. mjeseca osobama iz navedenih zemalja odobreno je samo 14.426 radnih dozvola.

 

Njemačka vlada reagira na povećani broj tražitelja azila
Njemačko ministarstvo vanjskih poslova navodi 21.000 obrađenih zahtjeva za radne vize u diplomatskim misijama u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skopju i Tirani. Ova brojka uključuje i broj odbijenih zahtjeva. Ministarstvo vanjskih poslova obrazlaže da je, kroz nova pravila za rad, broj predavatelja sa zapadnog Balkana porastao. Njemačka vlada reagirala je na jaki porast traženja azila koji se svodio na traženje posla od strane osoba iz navedenih zemalja. Stoga je Ured za migraciju i izbjeglice (BAMF) sve zahtjeve za azil odbio. Kod novodonesenog zakona o dobivanju radnih dozvola, mogu  konkurirati samo osobe koje u posljednje dvije godine nisu koristile financijsku pomoć od državnih institucija  kod priznavanja azila u Njemačkoj.

 

Izvor/Quelle: www.welt.de