Kako se zaposliti kao student/ica?

Mogućnost zapošljavanja naših studenata u Njemačkoj

L: A. K.

Kako se zaposliti kao student/ica?

U članku je riječ je o mogućnosti zapošljavanja studenata u Njemačkoj za vrijeme raspusta na fakultetu. Rijetko tko ovdje o tome piše, a zbog neznanja i nedostatka informacija mnogi idu preko raznih agencija i plaćaju. Za državljane EU, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije nije potrebna viza, već samo odobrenje  ZAV-a. U jednoj kalendarskoj godini moguće je raditi do 90 dana. Ne plaćaju se porezi, nego je zarada bruto na neto.

Procedura za dobivanje potrebne dokumentacije

Procedura je sljedeća:

1. Prvo što student treba učiniti  je skinuti s interneta Immatrikulations-Bescheinigung ili Uvjerenje o upisu, popuniti ga te ovjeriti na fakultetu. U toj potvrdi piše koliko traje raspust i u tom se periodu student može zaposliti.

obrazac: Immatrikulations-Bescheinigung:

Ferienbeschäftigung für ausländische Studierende

 

2. Nakon toga student mora pronaći poslodavca koji će ga zaposliti i poslati poslodavcu uvjerenje iz točke 1.

3. Kada student pronađe poslodavca i dogovori uvjete, poslodavac popunjava obrazac Ferienbeschäftigung für ausländische Studierende/Namentliche Anforderung i šalje u ZAV na odobrenje zajedno s Immatrikulationsbescheinigungom,  tj. Uvjerenjem o upisu. U tom dokumentu poslodavac navodi u kojem sektoru će Vas zaposliti, podatke o studentu, trajanje zaposlenja, satnicu.

obrazac: Ferienbeschäftigung für ausländische Studierende

Ferienbeschäftigung für ausländische Studierende

4. Nakon što ZAV odobri, poslodavac stupa ponovo u kontakt sa studentom i šalje mu odobrenje koje je ZAV odobrio (to nije radni ugovor, nego ponuda za posao), poslije toga student potpisuje radni ugovor.

Napomena:
Student prije odlaska na rad mora napraviti putno radno osiguranje ili putno zdravstveno jer poslodavac to ne plaća za studenta.
Ova mogućnost zaposlenja omogućena je temeljem § 14 Abs.2 Beschäftigungsverordnung (BeschV).