Nestašica stručnog osoblja u Njemačkoj

Nestašica stručnog osoblja u Njemačkoj

L: A. K.

DIHK* očekuje 500.000 više zaposlenih u 2017. godini

*DIHK= Deutscher Industrie-und Handelskammertag na hrvatskom jeziku znači: Njemačka industrijska i trgovačka komora.

“Nestašica stručnog osoblja određenih i traženih vještina izražena je kao jedan od najvećih rizika. Tvrtke za posredovanje i iznajmljivanje stručnog osoblja traže jako velik broj kandidata, ali i dalje teško pronalaze tražene i adekvatne kandidate”, navodi gospodin Martin Wansleben, glavni predstavnik DIHK.

 

 „Tko će koliko stručnog osoblja zaposliti?“

„Zapošljavanje u Njemačkoj i dalje snažno raste”, navodi gospodin Wansleben u njemačkim novinama „Rheinische Post”. “Prema istraživanju DIHK, mnogim je tvrtkama želja stvoriti više novih radnih mjesta nego prošle godine. Međutim,  sve im je teže ostvariti  planove zapošljavanja zbog nedostatka kvalificiranog osoblja što predstavlja i rizik za buduće poslovanje, i to u svim njemačkim regijama i različitim industrijskim područjima.” Unatoč nedostatku, DIHK u tekućoj godini očekuje više od pola milijuna radnika, izvješćuje  Wansleben.

Glavni su pokretači sektori usluga: „Potražnja za zdravstvenim uslugama je u porastu zbog demografskih promjena i rastuće zdravstvene svijesti – povećanje zaposlenosti i do 130.000 novih radnih mjesta.
Čak i agencije za oglašavanje, istraživački instituti i institucije za razvoj  namjeravaju  stvoriti i zaposliti do 130.000 novih radnih mjesta.
Sektor obrazovanja za izobrazbe u procesu digitalizacije, kao i potreba za obukom izbjeglica  stvorit će oko 30.000 novih mjesta. ” U građevinskom sektoru otvara se 35.000 dodatnih radnih mjesta.
Velik razvoj graditeljstva podržavaju niske kamatne stope, povećanje potražnje za stanovanjem, kao i veća  ulaganja u infrastrukturu. U isto vrijeme DIHK uočava nedostatak kvalificiranih radnika te kako porast zaposlenosti neće moći rasti kao u 2016. godini.
U ugostiteljstvu, u zdravstvu, kao i unutar obrazovnih usluga oko tri četvrtine tvrtki ne može pronaći adekvatne radnike.
Također, u građevinarstvu četiri od pet tvrtki ne može pronaći potrebne radnike. „Prije svega, zbog nedostatka kvalificiranih stručnjaka”, navodi  Wansleben „jačanje dvojnog školovanja od iznimne je važnosti za podizanje potencijala zapošljavanja. Također, važno je osigurati i  poboljšanje cjelodnevnog čuvanja djece “.

Textquelle / Izvori:
https://www.dihk.de/presse/meldungen/2017-06-12-wansleben-beschaeftigung

Bildquelle / Izvor grafike:
https://www.dihk.de/ressourcen/downloads/wer-stellt-wieviel-ein-2017-fruehsommer.pdf/at_download/file?mdate=1497256885417