Prijave/odjave u RH nakon odlaska u inozemstvo (6. dio)

Prijave/odjave u RH nakon odlaska u inozemstvo (6. dio)

U./L: A. K.

Birokracijske zavrzlame na hrvatski način – Odjava vozila i promjena registarskih pločica

Nakon što ste obavili procedure u MUP-u te odjave iz HZZ-a, HZMO-a, Porezne uprave…potrebno je odjaviti hrvatske registarske pločice te ih prebaciti na  njemačke.

Rok za prebacivanje registarskih pločica

U  zakonu stoji da se s hrvatskim registarskim pločicama može voziti dok se ne smatra da  Vam je u Njemačkoj prebivalište. Boravište se automatski mijenja u prebivalište nakon 6 mjeseci boravka stoga se uzima i taj rok. Dakle, nakon 6 mjeseci morate promijeniti registarske pločice ili možete voziti još 6 mjeseci (najviše do godine dana), ali uz plaćen porez.

Međutim, ni njemački zakon nije pošteđen “rupa”. “Iako se zakonski prebivalište dokazuje automatski nakon šest mjeseci boravka, ako Vam dokažu da ga  i prije imate”, navodi Croexpress, “ tj.  ako imate ugovor o radu iznad šest mjeseci, ako ste iznajmili stan na neodređeno vrijeme, ako  Vam djeca idu u školu…”, možete imati problema. Stoga, ako ste u mogućnosti, da ne biste riskirali, sigurnije je učiniti to što prije nakon prijave boravka u Njemačkoj. Iznimka je samo ako vozite tuđe vozilo s HR pločicama pod uvjetom da ta osoba obavezno mora biti s Vama u vozilu i ne smije biti prijavljena duže od 180 dana u Njemačkoj.

 

Procedura prebacivanja registarskih pločica

 1. Idete na TÜV (može biti i Dekra, GTU itd…)
 2. Od potrebnih dokumenata važan Vam je samo COC papir koji dobivate uz novo vozilo, ako ga pak nemate, onda morate ići do prvog ovlaštenog servisa marke Vašega vozila i tamo zatražite taj papir (košta cca 20 – 70€, ovisno o proizvođaču).
 3. Na TÜV-u zatražite najnormalniji TÜV, tj. nije Vam potreban Paragraph 21 ako vozilo dolazi iz EU, ako je vozilo non-EU, onda Vam je potrebno zatražiti Paragraph 21.
 4. Nakon sto ste dobili TÜV, tek onda morate odjaviti vozilo u HR.
  (Ne preporučuje se odjavljivati preko konzulata i slično jer je bilo slučajeva koji su nakon toga imali velikih problema)
 5. Potreban vam je eVB nummer, tj. privremeni osiguravajući broj koji ćete dobiti u bilo kojem osiguranju za koje se odlučite (Ako nemate vremena otići do osiguranja, možete i online)
 6. Nakon što imate eVB i TÜV i nakon što ste odjavili vozilo u HR, idete u Zulassungsstelle u Vašem mjestu.
 7. Potrebni dokumenti: osobna iskaznica, preslika prijave boravka, bankovna kartica s koje će se skidati godišnji porez, odjavljena HR prometna dozvola, kupoprodajni ugovor samo u slučaju da Vi niste bili vlasnik istoga vozila. (Ugovor ne mora biti nigdje ovjeren, dovoljno je skinuti ga s interneta, ispuniti i obje strane potpisati, tj. prodavatelj i kupac), treba Vam eVB nummer koji ćete pokazati jer inače nema prijave.

Troškovi

 • TÜV cca 100€
 • COC papir cca 20 – 70€
 • Prijava vozila cca 80€
 • Godišnji porez skida se nakon cca 4 tjedna, a iznos ovisi o tipu Vašega vozila, osiguranje isto tako.

Napomena: Ne zaboravite zatražiti na Zulassungsstelle i zelenu plaketu koju ćete nalijepiti na vjetrobransko staklo da biste mogli ući u centre gradova s Vašim vozilom. (N./H. T.)

 

Odjava vozila u MUP-u

Odjavu vozila trebate osobno obaviti u MUP-u. U slučaju da ne možete, to u Vaše ime mogu obaviti članovi najuže obitelji (roditelji, braća i sestre), ali uz predočenje originala osobne iskaznice vlasnika vozila (Vaše osobne iskaznice) i predočenje osobne iskaznice osobe koja dolazi na odjavu u ime vlasnika.

Također, ako osoba koja Vas odjavljuje ima punomoć u kojoj je navedeno zastupanje pred tijelima državne uprave, takvu punomoć MUP uvažava, čak i ako u ste u punomoći propustili specificirati i odjavu vozila. Osobi koja će u Vaše ime obaviti odjavu potrebno je dostaviti prometnu dozvolu i registarske pločice vozila te original Vašu osobnu iskaznicu ili original punomoći. U krajnjim slučajevima, u slučaju da osoba koja Vas odjavljuje nema punomoć, umjesto originala osobne iskaznice, možete joj poštom poslati i original putovnicu, što će Vam MUP vjerojatno također priznati kao  original osobni identifikacijski document.

 

O ostalim potrebnim administrativnim procedurama pročitajte na:

 1. Prijava privremenog boravka izvan RH http://idemousvijet.com/njemacka/prijaveodjave-u-rh-nakon-odlaska-u-inozemstvo-1-dio/ 
 2. Odjava iz Porezne uprave http://idemousvijet.com/njemacka/prijaveodjave-u-rh-nakon-odlaska-u-inozemstvo-2-dio/ 
 3. Odjava zdravstvenog osiguranja http://idemousvijet.com/njemacka/prijaveodjave-u-rh-nakon-odlaska-u-inozemstvo-3-dio/ 
 4. Odjava sa Zavoda za zapošljavanje http://idemousvijet.com/njemacka/prijaveodjave-u-rh-nakon-odlaska-u-inozemstvo-4-dio/
 5. Europska zdravstvena iskaznica i ostali važni dokumenti http://idemousvijet.com/njemacka/prijaveodjave-u-rh-nakon-odlaska-u-inozemstvo-5-dio/
 6. Elektronski ispisi dokumenata http://idemousvijet.com/njemacka/prijaveodjave-u-rh-nakon-odlaska-u-inozemstvo-7-dio/

Sretno s birokracijom i uspješan rad u inozemstvu!