Dodatna novcana pomoc za penzionere

Penzioneri

                                                                     Dodatna novcana pomoc za penzionere
N: J.M.R / N.L.: D.A.

Mnogi penzioneri u Nemackoj sa niskim penzijama imaju pravo na dodatna primanja.

Dodatna pomoc koju  mogu dobiti zove se Ergänzende Grundsicherung. Pravo na ovu  novcanu pomoc  ima svaka osoba u Nemackoj koja je u penziji ili punoletna osoba koja ne moze raditi zbog trajno smanjene radne sposobnosti.

Zahtev za ovu dodatnu pomoc penzioneri podnose kod Rentenkasse ili u Sozialamt-u. Ergänzende Grundsicherung moze da se prima dozivotno, ali ona ce biti odobrena za samo 12 meseci. Nakon toga mora se opet podneti novi zahtev za narednu godinu. Pored ovog vida pomoci, penzioneri imaju pravo i na novac za stanovanje –Wohngeld, koji se moze dobiti kao  dodatak uz stanarinu – Mietzuschuss – za sve one koji  zive kao podstanari i kao Lastenzuschuss – koji se isplacuje osobama koje imaju vlastitu kucu ili stan, ali imaju velike troskove za grejanje ili kredit koji otplacuju za kucu ili stan.

Pravo na novac za stanovanje –Wohngeld – ima svako ko trosi  1/4 – 1/3  mjesecnog primanja na placanje stanarine bez dodatnih troskova –Kaltmiete. Wohngeld se uvijek isplacuje i racuna individualno u zavisnosti od mesecnog neto – primanja i konkretnih troskova, Isplata novca za stanovanje zavisi i od grada i opstine u kojem se zivi i od tzv. Mietstufe Novac za stanovanje – Wohngeld ne moze se dobiti ukoliko se vec prima ergänzende Grundsicherung.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.