Kako pronaći posao u Njemačkoj? / UPUTE & MOTIVACIJA

                                                         Kako pronaći posao u Njemačkoj? / UPUTE & MOTIVACIJA

      N:D.A.

 

Stalno pitanje koje se postavlja u IUSNJ grupama je:

“Kako da pronađem posao (upiti ljudi iz HR) ili novi i bolji posao (upiti onih koji su već u Njemačkoj)?”

1) ODLUKA
Morate sami napraviti odluku i raščistiti sami sa sobom da idete u Njemačku i biti spremni da prebrodite i teške situacije.
Znači Vi ste svjesni da će biti teško, možda čak i preteško u nekim trenucima.

2) PRIPREMA
Priprema je pola uspjeha. Zar ste vidjeli da se neki alpinist penje na brdo u kupaćim gaćama? 🙂 😉

Kako izgleda ta priprema?
◆ naučite osnove njemačkog jezika, što veći stupanj imate, to ste bolji i bit će vam svuda lakše
◇ napišite i sredite svoje radne papire (CV, molbu, svjedodžbe, prijevode)
◆ odlučite se za lokaciju
◇ na vrijeme gledajte da pronađete stan
◆ pripremite si financiranje cijelog poduhvata,
gledajte da se možete financirati iz vlastitih sredstava najmanje 3 do 6 mjeseci (štedite, prodajte nešto što vam ne treba)
◇ komunikacija i sakupljanje informacija su jako važni. Nabavite si jedan laptop i mobitel.
Pronadite si najjeftiniju tarifu, ugovor. Uzmite prepaid i jedan polovni mobitel za početak. Ne dajte si uvaliti ugvore na 24 mjeseca i skupe mobitele.
◆ NIKAD ne dajte svoj originalne dokumente, npr. svjedodžbe ili slično, uvijek se izrađuju ovjerene kopije koje se šalju kao hard copy ili pdf dokument
◇ udružite se, troškove dijeliti sa drugima, znači uzmite jednu sobu zajedno sa prijateljicom ili prijateljem
◆ organizirajte si prijevoz, postavite upit u IUSNj grupama, pratite tarife Flix busa
◇ budite oprezni kod usmenih dogovora, uvijek provjerite sa kime imate posla
◆ NIKADA ne plaćajte uslugu unaprijed firmama ili osobama koje vam se ne predstavljaju ili imate samo jedan njihov e-mail ili mobilni broj

3) INTERVJU
Budite UVIJEK točni kod termina za intervju. Obavezno imajte sve papire u ruci i informacije o novom poslodavcu. To vole poslodavci, jer vide da ste zainteresirani za ponuđeno radno mjesto.
Da li ste sve spremili za intervju? Mucate i napada Vas trema?…. normalna stvar, duboko udahnite i napravite si checklistu po kojoj radite intervju… ako vas pitaju nešto što ne razumijete, budite iskreni i autentični. Onaj koji je bez grijeha, neka prvi baci kamen.

4) PSIHIČKA I MENTALNA STABILNOST
Budite uvijek mentalno i psihički stabilni. Puno puta će vas obuzeti nostalgija za svim i svačim. Pitanja: “Pa zar to mora biti?”, “Pa sve sam tamo imao!”, itd. Zato učite, natovarite si posla da ne razmišljate o svojoj situaciji. Pazite sami na sebe, nemojte previše piti (alkohola naravno ) ili još gore drogirati se. Nemojte se samosažaljevati, to ne donosi ništa, samo vas sputava.

5) KOMUNIKACIJA
Družite se, pričajte sa ljudima, ako treba i rukama i nogama. Budite otvoreni, ima loših ali i dobrih ljudi. Budite oprezni, ali ne i previše rezervirani. Recite Nijemcima da vas slobodno ispravljaju, jer to služi vama da budete sve bolji. Jezik se uči na greškama i dozvoljeno je činiti ih.

6) DIJELI SA DRUGIMA
OK, bez brige nisam skrenuo, ne morate dijeliti svoju zaradu, ali zato podijelite svoje iskustvo da druge upozorite i motivirate. Ponekad jedna riječ, jedan kratak razgovor ili čak samo jedna uputa čine čuda.

7) BUDITE SRETNI
Na kraju ovo zvuči naivno i banalno ali nitko od nas ne zna koliko vremena još ima… nebitno koliko smo mladi i zdravi. Cijenite svaki dan, obitelj i sve male sitnice oko sebe. Intenzivno uživajte u svemu što radite.

 

 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.