16-zanimljivih-činjenica-o-Njemačkoj

16-zanimljivih-činjenica-o-Njemačkoj

Jedan od najboljih prijatelja iz srednje škole nije se uspio zaposliti u Hrvatskoj i bio je primoran otići u Njemačku i tamo potražiti svoju sreću. Pošto smo često u kontaktu, odlučio sam ga iznenaditi poznavanjem zanimljivih činjenica o Njemačkoj. Do sada sam znao samo da je Njemačka jedna od najvećih zemalja u svijetu i da proizvode najbolje automobile. Vi o Njemačkoj sigurno znate više od mene, ali vjerujem da među ovih 16 zanimljivosti koje sam pripremio za prijatelja možete naći činjenice koje ipak niste znali.

  1. Sa 81 milijuna ljudi Njemačka je zemlja s najvećim brojem stanovnika u Europskoj Uniji (površinom tek sedma).
  2. Oko 30% Njemačke je još prikriveno šumama i šumskim područjima.
  3. Njemačka je jedna od najgušće naseljenih zemlja na svijetu.
  4. Njemačka dijeli granice sa čak devet drugih država – Danska, Poljska, Češka, Austrija, Švicarska, Francuska, Belgija, Luksemburg i Nizozemska.
  5. Njemačka ima najjaču ekonomiju u EU (četvrta u svijetu iza SAD-a, Kine i Japana). BDP im je čak 3,467 bilijuna USD ‎(2016.),  što je 41.936,06 USD prihoda po stanovniku. Hrvatska, BDP – 50,43 milijarde USD ‎(2016.), što je 12.090,67 USD po stanovniku. Drugim riječima stanovnik Njemačke zaradi 3,47 puta više od stanovnika u Hrvatskoj.
  6. Berlin ima najveću željezničku stanicu u Europi, ima više mostova od Venecije i devet puta je veći od Pariza.
  7. Prva knjiga je tiskana u Njemačkoj, u gradu Mainz-u. Knjiga je tiskana 1450. godine, a radilo se o Bibliji. Čovjek koji je zaslužan za to je Johannes Gutenberg. Zanimljivo je i to da su Nijemci jedni od nacija koji najviše izdaju knjige – čak oko 94.000 naslova godišnje. Prvi magazin je izdan u Njemačkoj 1663.
  8. Njemački jezik je najrasprostranjeniji materinji jezik u Europi i najčešći izbor za učenje kao treći izbor. Njemački je službeni jezik u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Luksemburgu i Lihtenštajnu. Postoji 35 narječja u njemačkom jeziku. Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft  je najduža riječ svijetu i ima 79 slova.
  9. U Njemačkoj postoji preko 300 vrsta kruha, preko 1000 vrsta kobasica i preko 1500 vrsta piva. Pivo se smatra hrana u Bavariji.
  10. Nijemci su drugi po konzumaciji piva, prvi su Irci.
  11. Pušenje na javnim mjestima je zabranjeno u Njemačkoj, ali piti alkohol još nije.
  12. 65% autocesta je bez ograničenja brzine.
  13. Njemačka ima preko 400 zooloških vrtova, što je najviše u svijetu.
  14. U Njemačkoj se nalazi preko 2100 dvoraca.
  15. Najuža ulica na svijetu se nalazi u Njemačkoj. Zove se Spreuerhofstrasse i nalazi se u Reutlingenu, a na najužem dijelu široka je svega 31cm.
  16. U Njemačkoj nema posebne kazne za zatvorenike koji pokušaju pobjeći zato što smatraju da je ljudski instinkt pokušati se osloboditi.

 

Sa koliko činjenica ste već bili upoznati? Imate li što za dodati? Ukoliko Vam se svidjela lista podijelite ju s prijateljima!

 

S.N.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.