Šta podrazumijeva Zakon o doseljavanju stručne radne snage?

Šta podrazumijeva Zakon o doseljavanju stručne radne snage?

Zakon o doseljavanju stručne radne snage stupa na snagu 1. marta 2020. Njime se proširuje mogućnost za ciljani i održivi porast migracije kvalifikovane stručne radne snage iz država koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u Njemačku.

Koja stručna radna snaga se može doseliti u Njemačku?

Ako postoji konkretna ponuda za radno mjesto i kvalifikacija (koju je priznala njemačka ustanova) moguće je da dođu u principu kvalifikovani stručnjaci iz svih oblasti. Ovim novim pravilima se od sada ukida za sve kvalifikovane stručnjake tzv. Vorrangprüfung[1] koji se primjenjivao u koristi njemačkog ili evropskog kadra.

Za koja zanimanja i u kojim zemljama se uglavnom traži stručna radna snaga?

Broj otvorenih radnih mjesta je trenutno narastao skoro na 1,4 miliona. Mnoga preduzeća, posebno u oblasti zdravstva i njege, u tzv. MINT-zanimanjima (matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika), ali i u obrtništvu traže kvalifikovane zaposlenike. Važno je naglasiti da ne manjka samo onih sa visokoškolskom spremom, već i sve više stručnjaka sa kvalifikovanim stručnim obrazovanjem. Nova pravila važe širom svijeta, jer u principu stručna radna snaga iz svih zemalja može doći u Njemačku, ukoliko ispunjavaju preduslove.

Koja viza je potrebna za zapošljavanje kao stručnjak?

Svi državljani trećih zemalja trebaju prije zapošljavanja u Njemačkoj biti u posjedu odgovarajuće boravišne dozvole. Izuzev pripadnika nekoliko država (Australija, Izrael, Japan, Kanada, Republika Korea, Novi Zeland, SAD), ostali moraju prije ulaska u Njemačku podnijeti zahtjev za izdavanje nacionalne vize.
Važno: Potrebno je prvo izvršiti priznavanje kvalifikacije, zatim podnijeti zahtjev za vizu.

Koji nivo znanja njemačkog jezika treba kvalifikovanom radniku? Gdje ima mogućnosti za učenje njemačkog jezika?

Za zapošljavanje sa kvalifikacijom nema generalnog uslova za određeni nivo znanja njemačkog jezika. Postoje međutim zasebna pravila za odobrenje za određena licencirana zanimanja, posebno u zdravstvenom sektoru. Osim toga poznavanje njemačkog jezika je u praksi često preduslov za konkretnu ponudu za radno mjesto i pomaže u integraciji na tržištu rada i u društvu.

Kada su u pitanju vize za obavljanje stručnog obrazovanja, za traženje radnog – ili mjesta za stručno obrazovanje ili za priznavanje kvalifikacije potrebno je znanje njemačkog jezika, pri čemu se nivo znanja razlikuje u zavisnosti od svrhe boravka.

Da li postoje nove mogućnosti za preseljavanje nekvalifikovanih radnika?

Ne. Zakon o doseljavanju stučne radne snage otvara nove mogućnosti za kvalifikovane radnike. Pod stručnom radnom snagom shodno novim pravilima podrazumijevaju se stranci koji imaju

– kvalifikovano stručno obrazovanje iz svoje zemlje
– ili kvalifikovano stručno obrazovanje iz svoje zemlje koje je istovjetno sa stranim stručnim obrazovanjem
– ili njemačku, inostranu priznatu diplomu ili stranu visokoškolsku diplomu koja je ekvivalent njemačkoj visokoškolskoj diplomi

Strane diplome i stečene stručne kvalifikacije moraju biti provjerene prije svega od strane nadležnih ustanova u Njemačkoj kada je u pitanja tzv. postupak utvrđivanja ekvivalentnosti. U stručne kvalifikacije se ubrajaju stručna obrazovanja za koja je u Njemačkoj utvrđen minimalni period trajanja od dvije godine.

Izvor/Quelle: https://sarajewo.diplo.de/ba-sh/service/-/2284724

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.