Lufthansa dobiva kredit od 9 milijardi eura.

Lufthansa dobiva kredit od 9 milijardi eura.

Gospodarstvo

Njemačka vlada spašava ekonomski oslabljenu tvrtku Lufthansa sa devet milijardi eura.

Autor: D.A.

Neposredno pred vikend 1.6.20 došlo je vrijeme, nakon žestokih pregovora s Europskom komisijom za zaštitu tržišnog natjecanja pronađen je obostrano prihvatljiv kompromis i spas Lufthansa prelazi u sljedeći krug.

Pregovaralo se za dodjelu slotova (prava slijetanja) od Lufthanse za do 20 zrakoplova svoji konkurentima na zračnim lukama München i Frankfurt. Ta potražanja je nepodnošljiva za Lufathansu unatoč trenutnoj nezgodnoj situaciji.

Do devet milijardi eura dodatne likvidnosti zahvaljujući paketu spašavanja

Paket za spašavanje u iznosu od gotovo devet milijardi eura trebao bi pomoći, do 5,7 milijardi eura treba uložiti u obliku tihog sudjelovanja državnog fonda za ekonomsku stabilizaciju, a još tri milijarde eura osigurava KfW banka i drugi privatni donatori. Zauzvrat, država bi sudjelovala u Lufthansi povećanjem kapitala s 20 posto i opcijom za dodatnih 5 posto plus jednu dionicu (blokiranje manjine). Ova dodatna likvidnost ima za cilj osigurati opstanak Lufthanse u srednjoročnom razdoblju. Međutim, odobrenje dioničara još nije u tijeku i trebalo bi ga dobiti na izvanrednoj glavnoj skupštini i nije zajamčeno.

Znate li nešto više o gore navedenoj temi ili želite prijaviti neku grešku?

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.