Što će se promijeniti u 2022 u novcu i prihodima?



N:D.A.

Što će se promijeniti 2022. … … u novcu i prihodima?

Budućnost ostaje neizvjesna. To je sigurno. Osim toga, u novoj godini čekaju i mnoge novine i zakoni. Ove promjene u područjima naknada za nezaposlene, mirovina poduzeća i životnog osiguranja tada će postati važne, kako izvještava Centar za savjetovanje potrošača Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Povećava se naknada za nezaposlene II

Standardne pogodnosti u Hartz IV rastu. Naknada za nezaposlene II (Arbeitslosengeld-II) osnovna standardna stopa (samačko kućanstvo) povećat će se na 449 eura (plus 3 eura). Cijene za mlade u zajednici potreba povećavaju se na 376 eura (plus 3 eura). Djeca do 5 godina trebala bi primati 285 eura (plus 2 eura) mjesečno od 2022.

Povlastice ALG II za parove ili supružnike trebale bi iznositi 404 umjesto 401 euro. Mladi mlađi od 25 godina koji još uvijek žive s roditeljima dobit će tada 360 EUR – 3 EUR više. Cijene za djecu između 6 i 13 godina trebale bi se povećati samo za 2 eura na 311 eura.

Osim toga, nova savezna vlada planira da imovina primatelja Hartz IV ostane netaknuta u prve dvije godine. Pa čak i ako je stan zapravo prevelik ili je najam previsok, centar za zapošljavanje ne bi trebao biti uvrijeđen dvije godine. Osim toga, uplate će se preimenovati u novac građana umjesto u osnovno osiguranje.

Mirovine poduzeća – subvencija od šefa postaje obvezna

Naknada poslodavca za mirovinske programe poduzeća bit će obvezna i za stare ugovore sklopljene prije 2019. godine. Od 2022. svatko tko ima tvrtku mirovinu u obliku odgođene naknade ima zakonsko pravo na subvenciju poslodavca od 15 posto ako poslodavac štedi socijalne doprinose. Do sada se uvjet subvencioniranja odnosio samo na nove ugovore sklopljene od 2019. godine.

Elektronska registracija nezaposlenih

Nova uredba za elektroničku prijavu nezaposlenih stupa na snagu 1. siječnja. Uz osobni razgovor u nadležnom zavodu za zapošljavanje, sada postoji i pravno siguran elektronički obrazac za prijavu nezaposlenog. To se temelji na elektroničkom dokazivanju identiteta prema zakonu o osobnoj iskaznici, odnosno korištenju tzv. “online funkcije identifikacije” osobne iskaznice.

Produžena naknada za skraćeno radno vrijeme (Kurzarbeitergeld)

Privremeni posebni propisi za beneficije za skraćeno radno vrijeme zbog pandemije Covida 19 u biti su produženi do 31. ožujka 2022. Mogućnost korištenja maksimalnog razdoblja povlačenja kratkoročnog dodatka do 24 mjeseca dostupna je za daljnja tri mjeseca.

– Proširenje posebnih propisa o lakšem pristupu prema kojima, umjesto najmanje 1/3, samo najmanje 10 posto radne snage poduzeća mora biti pogođeno gubitkom zarade i ne smiju se graditi negativni saldi radnog vremena prije nego što se odobri naknada za skraćeno radno vrijeme.

-Poslodavci mogu podnijeti zahtjev za paušalnu naknadu doprinosa za socijalno osiguranje koje snose za vrijeme skraćenog radnog vremena u iznosu od 50 posto.

– Radnici na određeno vrijeme također mogu nastaviti primati naknadu za skraćeno radno vrijeme.

– Dodatna zarada od marginalnog zapošljavanja ni ubuduće se neće uračunavati u naknadu za skraćeno radno vrijeme.

– Osim toga, pravo na povećane stope naknade naknade za skraćeno radno vrijeme za duži kraći rad (od četvrtog referentnog mjeseca 70 posto razlike neto plaće, odnosno 77 posto ako dijete živi u kućanstvu; od sedmog referentni mjesec 80 posto ili 87 posto) produljuje se. Pravo će se proširiti i na zaposlenike koji su na skraćenom radnom vremenu prvi put od travnja 2021.

Poboljšana zaštita od pljenidbe

Od 1. siječnja bit će poboljšana zaštita od pljenidbe . U slučaju pljenidbe imovine od strane ovršenika, uz potrebe ovršenika i njihovih obitelji, za zaštitu pljenidbe sada se koristi i potreba drugih osoba s kojima ovršenici žive u zajedničkom kućanstvu. Proširuje se i modernizira i popis nepriloživih predmeta. Dodano je i opće oduzimanje kućnih ljubimaca. Novo je regulirano i garniranje božićnica: ubuduće će u početku biti zaštićeno 630 eura. Taj se iznos godišnje prilagođava primjenjivoj tablici ukrasa.

Razdoblje neiskorištenog kredita bez zapljene je produženo

Od 1. prosinca 2020. dužnici imaju više mogućnosti uštedjeti novac na računu za zaštitu od pljenidbe (Pfändungsschutzkonto). Dužnici općenito imaju mogućnost osigurati dio svog novca na računu za zaštitu od zapljene račun) kako bi, primjerice, mogli nastaviti plaćati najam i osiguranje. Od prosinca je rok za neiskorištene kredite bez zapljene produžen s jednog na tri mjeseca. Još jedna novost je da se zaštita orumenta odnosi i na orumente za zajedničke račune. Osim toga, granice izuzeća od zapljene prilagođavaju se godišnje. Do sada se granica izuzeća svake dvije godine prilagođavala troškovima života.

U načelu, iznos od 1253 eura mjesečno za fizičke osobe zaštićen je od pristupa vjerovnika na P-račun (Pfändungsschutzkonto) . Svaki vlasnik računa za plaćanje može zatražiti od svoje financijske institucije da to pretvori u račun za zaštitu od prinude.

Životno osiguranje – zajamčeni kamata pada

Od siječnja će zajamčena kamatna stopa za nove politike formiranja kapitala pasti s 0,9 posto na 0,25 posto. To će također utjecati na ponudu Riester ugovora u obliku osiguranja, kao i na određene oblike mirovinskih programa poduzeća. U slučaju mirovine Riester, plaćeni osobni doprinosi i državni dodaci moraju biti 100 posto zajamčeni. Ako smijete obračunavati samo s 0,25 posto kamata, teško ćete dati jamstvo, a ujedno i podmiriti svoje troškove koji iznose i do deset posto doprinosa. Isto vrijedi i za određene ugovore za mirovinske programe poduzeća s obvezom doprinosa uz minimalnu naknadu.

Održivo ulaganje – obavijest je obavezna

Od kolovoza, savjetnici u financijskom savjetovanju i upravljanju imovinom moraju se aktivno obratiti klijentima na temu održivosti i treba li to uzeti u obzir u savjetima. Ako je tako, onda se moraju razmotriti odgovarajući održivi proizvodi koji odgovaraju investicijskim preferencijama klijenata.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.