Svakom trećem zaposlenom prijeti mirovina manja od 1300 eura

Zaposleni s punim radnim vremenom

N:D.A.

Svakom trećem zaposlenom prijeti mirovina manja od 1300 eura

mirovina
rente

Mnogi zaposleni s punim radnim vremenom moraju očekivati ​​niske mirovine u starosti.
Na sadašnjoj razini mirovina svaki treći zaposlenik završi s bruto mirovinom manjom od 1300 eura.
Stranka Ljevice (Die Linke) poziva na višu razinu mirovina.

Svakom trećem zaposleniku u Njemačkoj trenutno prijeti bruto mirovina manja od 1300 eura mjesečno nakon 45 godina s punim radnim vremenom. Proizlazi to iz odgovora Federalnog ministarstva rada na zahtjev Ljevice (Die LInke) u Bundestagu, o čemu su prvo izvijestile novine medijske grupe Funke.

Prema podacima, do 30. prosinca 2020. godine u Njemačkoj je oko 21,45 milijuna ljudi bilo zaposleno na puno radno vrijeme uz plaćanje doprinosa. Njih oko sedam milijuna treba računati s mirovinom manjom od 1300 eura. Nakon odbitka zdravstvenog osiguranja i osiguranja za dugotrajnu njegu, to znači neto mirovinu od oko 1160 eura.

3200 eura plaće za 1500 eura mirovine
Na trenutnoj razini mirovina, zaposlenici moraju zaraditi najmanje 2800 eura u mjesecu prije odbitka kako bi dobili zakonsku mirovinu od 1300 eura bruto.

Želite li dobiti starosnu mirovinu od 1500 eura, morate prema trenutnom statusu zarađivati ​​najmanje 3200 eura bruto za puno radno vrijeme. Za primanje 2500 eura bruto iz mirovinskog osiguranja trenutno je potrebna mjesečna plaća od 5350 eura prije poreza i pristojbi.

Bartsch poziva na višu razinu mirovine “To potkopava povjerenje u zakonsko mirovinsko osiguranje ako samo nekoliko stotina eura ostane iznad razine Hartza IV (naziv socijalne pomoci u njemackoj) nakon punog radnog vijeka”, rekao je novinama čelnik zastupničke skupine Ljevice u Bundestagu Dietmar Bartsch.

Brojke savezne vlade pokazale su da “mnogi zaposlenici ne samo da premalo zarađuju, već i primaju premalo mirovine za životno djelo”. Bartsch zahtijeva da se razina mirovine podigne na najmanje 50 posto. Prema izvješću o mirovinskom osiguranju u 2021. zadnji je bio 49,4 posto.

Izvor / Quelle: www.tagesschau(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.