Nova presuda BGH: fitness studiji moraju vratiti doprinose korisnicima

Nova presuda BGH: fitness studiji moraju vratiti doprinose korisnicima

N: D.A

Posjetitelji teretane mogu se radovati:
U novoj presudi, BGH je odlučio da se doprinosi za studije iz razdoblja
zatvaranja Corone moraju vratiti nazad.

Svatko tko nije mogao koristiti svoju teretanu tijekom izolacije Corone, ima pravo na članarinu plaćenu tijekom tog vremena.

Savezni sud pravde (BGH) presudio je u srijedu u primjeru slučaja iz Donje Saske da studio mora vratiti korisniku doprinose prikupljene izravnim terećenjem.

“Svrha ugovora u teretani je redovita tjelesna aktivnost”, rekli su najviši građanski suci u Karlsruheu. Zbog zatvaranja od nekoliko tjedana, bilo je nemoguće pružiti ovu uslugu. (Az. XII ZR 64/21)

Tužitelj je sklopio dvogodišnji ugovor koji je počeo važiti u prosincu 2019. godine.

Nakon izbijanja pandemije korone, studio je morao biti zatvoren od 16. ožujka do 4. lipnja 2020. godine.

Voditelj teretane je ipak nastavio prikupljati mjesečne doprinose od 29,90 eura. Kupac je u početku bezuspješno tražio od svog studija da vrati i na kraju je tražio bon za iznos.

Studio mu je ponudio samo “vaučer za trening” – korisnik je to odbio.

Fitness studiji moraju vratiti doprinose

Pred BGH je korisnik teretane u posljednjoj instanci bio u pravu.

U slučaju ugovora o teretani na određeno vrijeme od nekoliko mjeseci, “od presudne je važnosti redovito i cjelogodišnje otvaranje i upotrebljivost studija”, odlučili su suci.

U izolaciji ova ugovorna svrha nije se mogla postići.

Prema presudi, studio također nema pravo dodavati tjedne zatvaranja ugovornom roku, kao što su neki nižestupanjski sudovi smatrali mogućim.

Suci BGH-a to opravdavaju i rješenjem vaučera koje je zakonodavac uveo u proljeće 2020. kako bi spriječio masovne insolventnosti putem povrata.

Uredba je propisivala da organizatori i institucije također mogu nadoknaditi ulaznice i “prava korištenja” vaučerom. BGH je odlučio da je tako donesena konačna uredba. Dodatno se ne vrši usklađivanje ugovora.

Izvor: chip.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.