Autogume postaju značajno skuplje

GOSPODARSTVO

Cijene rastu jos od 2021 godine. / Autogume postaju značajno skuplje

N: D.A

Od početka 2021. cijene automobilskih guma značajno su porasle.
U međuvremenu imaju utjecaja i posljedice ukrajinskog rata – jer mnoge sirovine dolaze iz Rusije i Ukrajine. Prema industrijskom udruženju, kratkoročno ne postoje alternativne opcije opskrbe.

Vozači moraju biti spremni na daljnja značajna povećanja cijena guma.

“Osjećamo snažan razvoj cijena u troškovima osoblja i kupnji”, rekao je Stephan Helm, predsjednik Saveznog udruženja trgovaca gumama i vulkanizera, u aktualnom broju “Automobilwoche”.

Cijene guma već su porasle za oko 20 posto od početka 2021 godine.

Sada posljedice ukrajinskog rata imaju utjecaj. Prema Helmsovim riječima, Rusija i Ukrajina dosad su bile vodeće u opskrbljivanju Europe sintetičkom gumom (butil guma) i čađom.

Prema europskoj asocijaciji proizvođača guma ETRMA, Rusija je sama isporučila do 40 posto potrebne čađe. “Ove su sirovine od vitalne važnosti za našu industriju i kratkoročno ne postoje alternativne mogućnosti opskrbe”, rekla je za Automobilwoche glavni tajnik ETRMA-e Fazilet Cinaralp.

Autoindustrija u Njemačkoj već je početkom travnja snizila prognozu zbog rata u Ukrajini.

Industrijsko udruženje VDA očekuje samo povećanje proizvodnje od sedam posto na 3,3 milijuna automobila za cijelu godinu, a ranije je predviđalo rast od 13 posto.

VDA je objavila da će proizvodnja u inozemstvu također porasti za dva posto na 9,6 milijuna vozila, samo upola manje nego što se ranije pretpostavljalo.

Prilagodbe su početna reakcija na rat u Ukrajini i njegove posljedice na lance opskrbe i globalno gospodarstvo, rekla je predsjednica VDA Hildegard Müller.

“Izuzetno dinamične okolnosti, posebice moguće proširenje sankcija Rusiji i dodatni čimbenici neizvjesnosti kao što su mogući gubici proizvodnje u Kini kao rezultat nulte Covid strategije, mogli bi zahtijevati daljnje prilagodbe prognoza u narednim mjesecima”, nastavila je.

Izvor: : ntv.de, jki/AFP

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.