Njemačka nema dovoljno obučenih i stručnih obrtnika

GOSPODARSTVO

Njemačka nema dovoljno obučenih i stručnih obrtnika

Nedostatak kvalificiranih radnika ugrožava projekt političke koalicije „semafora“
(koja se sastoji od SPD, Büdnis 90/ Grüne, FDP)

N: D.A.

Njemačkom kvalificiranom obrtu ponestaju kvalificirani radnici – a to ugrožava provedbu energetske tranzicije ili stambene izgradnje. Predsjednik Crafta Wollseifer govori o četvrt milijuna slobodnih radnih mjesta prije pandemije korone. Naukovanje bi se u budućnosti trebalo bolje promovirati i podržavati.

Nedostatak kvalificiranih radnika, poručuju iz udruge, ugrožava ključne buduće projekte semafor koalicije.

“Ne morate biti prorok da biste vidjeli da će svi projekti, kao što su zaštita klime i stambena izgradnja, propasti ako političari sada ne ojačaju strukovno obrazovanje”, rekao je Hans Peter Wollseifer, predsjednik obrta. novine “Bild”.

Za zanatsko osposobljavanje treba ponovno pridobiti više mladih.

Kako bi realizirali projekte poput izgradnje 400.000 stanova godišnje ili 80 posto udjela obnovljivih izvora energije u opskrbi električnom energijom do 2030. godine, tvrtke bi trebale “znatno više kvalificiranih obrtnica/ka”, nastavio je Wollseifer.

Oko 125.000 tvrtki također je traži novog upravnog direktora u sljedećih pet godina.

Prema Wollseiferu, prije pandemije korona već je bilo 250.000 slobodnih radnih mjesta u obrtima.

Mnogi kvalificirani obrtnici također bi u idućih nekoliko godina otišli u mirovinu – pa će nedostatak kvalificiranih radnika u nadolazećim godinama postati “znatno veći”.

Predsjednik Središnjeg udruženja njemačkih obrta pozvao je saveznu vladu da strukovno osposobljavanje učini privlačnijim.

Srednjoj stručnoj obuci također treba dati isti financijski status kao i akademskoj izobrazbi i biti promovirani u skladu s tim.

Izvor: ntv.de, als/AFP

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.