U Hrvatskoj nedostaje radnika

Potražnja za radnicima je nikad veća. Nedostaje konobara, kuhara, građevinara i medicinskih sestara

Vožnja kamiona, popravci i održavanje za Filipince koji rade u Varaždinu ništa što treba odraditi nije previše teško. Mnogi od njih novac šalju kući obiteljima.

“Posao je jako dobar ovdje, a najbolja stvar je naš šef”, govori Ace Despues.

“Ljudi su ljubazni i imam dobar posao ovdje u Hrvatskoj”, tvrdi Elizade Barcial.

“Nakon 5 godina prijavit ću se ovdje za stalnu radnu dozvolu”, kazao je Benigno Blas.

Prošle godine izdano više od 26 tisuća dozvola, do kraja srpnja ove godine izdano ih je oko 77 tisuća – većinom u građevinskom sektoru, ugostiteljstvu i turizmu.

“Radnici pretežito dolaze iz jugoistočne Azije, zemalja poput Nepala, Indije Filipina. Po našem mišljenju najbolje se uklapaju Filipinci zbog vjere, higijenskih navika i hrane koja je slična kao naša osim što jedu puno više riže nego mi”, kazao je Sandy Protić iz agencije za zapošljavanje stranih radnika.

Iseljavanje mladih – dovelo je do otvaranja azijskom tržištu. To je velika pomoć domaćim poslodavcima, ali neki smatraju kako se i to mora raditi planski.

“Time dolazi do zamjene stanovništva ali i daljnjeg dumpinga cijena rada – time potičemo daljnje iseljavanje jer stanci rade za 30 posto nižu cijenu rada. Time će Hrvati biti asimilirani u vlastitoj zemlji gdje će do sredine stoljeća živjeti gotovo 40 posto stranaca”, tvrdi demograf Tado Jurić.

Svi idu za većim plaćama i boljim uvjetima. Nekima je Hrvatska tek usputna postaja – pa nakon što tu ishode papire, bilo je slučajeva da radnici iz Hrvatske prebjegnu u Njemačku ili neku drugu državu, a poslodavci ostanu na cjedilu.

Izvor: www.rtl.hr (Dajana Šošić)

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.