U SAD-u, godišnja plaća od 100.000 dolara za vozače kamiona

U SAD-u, prijevozničke tvrtke mame vozače kamiona s godišnjim plaćama od 100.000 dolara — ali stručnjaci sumnjaju u učinak

Prema Američkom udruženju autoprijevoznika, trenutno u SAD-u nedostaje oko 80.000 vozača na dugim relacijama, piše “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Mnoge prijevozničke tvrtke i velike korporacije sada su primamljive s godišnjim plaćama od ponekad 100.000 američkih dolara (gotovo 99.000 eura).

Međutim, prema riječima stručnjaka, neučinkoviti tijek rada također je problem za mnoge vozače.

Predstojeći nedostatak vozača muči industriju kamiona ne samo u Njemačkoj. Prema American Trucking Associationu, u SAD-u već nedostaje 80.000 vozača na dugim relacijama, a do 2030. taj bi se broj mogao i udvostručiti. To je objavio “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ).

Autoprijevozničke tvrtke u SAD-u sada se žele suprotstaviti trenutnim fluktuacijama u sektoru dugolinijskog prijevoza uz pomoć povećanja plaća. Nada: više novca osigurat će vozačima da i ubuduće biraju područje rada – unatoč dugom radnom vremenu, odsutnosti od obitelji te često stresnom i nezdravom načinu života.

Prema istraživanju Američkog autoprijevozničkog udruženja, u kojem su stotine tisuća vozača iz velikih autoprijevozničkih tvrtki i korporacija dali podatke o svojim primanjima, prosječna je plaća u 2021. porasla za jedanaest posto. Trenutno je oko 70.000 američkih dolara, navodi “FAZ”. To je protuvrijednost od oko 69.000 eura.

Stručnjaci sumnjaju u učinkovitost povećanja plaća

Međutim, neki stručnjaci sumnjaju da će povećanja plaća postići zadanu svrhu. Prema istraživaču logistike Davidu Correllu, oni često teško dolaze do zaposlenika, koji obično nisu plaćeni fiksno, već prema prijeđenom kilometru. Prema važećim propisima, vozači teretnih vozila smiju na cesti provesti najviše jedanaest sati u razdoblju od 24 sata.

Međutim, Correll je otkrio da mnogi vozači često provedu samo 6,5 sati dnevno za volanom i čekaju ostatak vremena da se obradi tereta. “Vjerujem da su američki vozači kamiona kronično nedovoljno zaposleni”, rekao je istraživač, prenosi “FAZ”, tijekom saslušanja u Kongresu. Kao rezultat toga, vozači u prosjeku zarađuju znatno manje nego što tvrtka reklamira. Dakle, umjesto povećanja plaća, istraživač predlaže najprije poboljšanje učinkovitosti radnih procesa, primjerice uz pomoć pametnijih logističkih programa.

Izvor: www.businessinsider.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.