NJEMAČKA / Fiktivni brak (Scheinehe)

NJEMAČKA / Fiktivani brak (Scheinehe)

N&P: D.A.

Zasto pisem o toj temi? Zato jer neki ne shvacaju u koju situaciju se upustaju i sa kojim ishodom.
U njemackoj je BRAK kao zakonski ugovor jako strogo reglementiran u smislu takozvanih fiktivnih brakova izmedu njemaca i stranaca ili stranaca koji imaju pravo boravka i radnu dozvolu.

Definicija fiktivnog braka na njemackom:

Pod fiktivnim brakovima ili brakovima iz interesa podrazumijevaju se brakovi koji nisu obiteljsko partnerstvo, već su sklopljeni samo radi zaobilaženja odredbi zakona o strancima.

Zakon o strancima i Zakon o azilu

Mnoge činjenice u imigracijskom zakonu temelje se na zahtjevu braka između stranca (često voljnog ući u zemlju) i supružnika (koji već živi u Njemačkoj, po mogućnosti Nijemac). Na primjer, članak 28 Zakona o boravku dopušta supružniku Nijemca preseljenje na savezni teritorij ako su ispunjeni određeni uvjeti. §§ 29, 30 AufenthG reguliraju uvjete za naknadnu imigraciju stranog supružnika stranca koji živi u Njemačkoj. Svim ovim normama zajedničko je da pretpostavljaju brak između uključenih strana.

Norma § 27. st. 1a AufenthG dobila je značajnu važnost.

Tom normom je propisano da naknadno useljavanje nije dopušteno ako je “izvjesno da je brak sklopljen ili uspostavljen isključivo radi omogućavanja naknadnom useljeniku ulaska i boravka na federalnom teritoriju”.

Lažni brak! To je često sumnja i optužba imigracijskih vlasti. Imigracijske vlasti brzo prihvaćaju brakove iz interesa. Prebrzo. Često je dovoljno da postoji značajna dobna razlika između stranaka i/ili da stranac koji želi ući u zemlju dolazi iz siromašne zemlje.

No zapravo je tako, zbog vrlo uske definicije pojma lažni brak, ne bi ga trebalo tako brzo prihvatiti. Kao što se može vidjeti iz gornje definicije, brak mora biti sklopljen isključivo u svrhu omogućavanja ulaska i boravka u Njemačkoj.

Nije, dakle, važno vole li se supružnici stvarno, voli li samo jedan drugoga, jesu li ili su bili intimni jedno s drugim, nije li jedan od supružnika isključivo, nego u velikoj mjeri zbog mogućnosti ulaska i boravka na federalnom teritoriju motivirao sklapanje braka itd. i tako dalje. Sve je to nebitno prema gornjoj definiciji.

Stoga dogovoreni brakovi nisu brakovi iz interesa. Sve dok se održava sloboda izbora, nema problema sa stajališta imigracijskog zakona. Važno je samo želi li barem jedan od supružnika ozbiljno brak, sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze, te nije li brak samo u svrhu omogućavanja jednom od supružnika ulazak i boravak u Njemačkoj.

Savjet: Ako sumnjate da imigracijske vlasti sumnjaju da ste sklopili brak iz interesa, odmah angažirajte odvjetnika specijaliziranog za imigracijsko pravo. Zašto? Imigracijske vlasti neće vam izričito reći da takva sumnja postoji. Umjesto toga, vi i kasnije vaš suprug bit ćete pozvani na dogovoreni sastanak.

Ne znaš zašto bi se trebao tamo pojaviti. Odvjetnik koji je pregledao spise može vidjeti jesu li imigracijske vlasti izdale ovaj poziv kako bi provele istovremeno i paralelno ispitivanje supružnika.

Savjet:

Dokumentirajte svoje komunikacijske aktivnosti sa supružnikom strancem. E-mailovi, zapisi pojedinačnih telefonskih poziva, Facebook poruke, SMS-ovi itd. Podnošenje ovih dokumenata može uvjeriti imigracijske vlasti ili kasnije sud da brak iz interesa ne postoji.

Na kraju valja istaknuti da sklapanje braka iz interesa prema njemačkom zakonu nije kažnjivo. Međutim, članak 95. stavak 2. stavak 2. Zakona o prebivalištu kriminalizira obmanu o postojanju bračnog partnerstva prilikom podnošenja zahtjeva. Kaznenim okvirom predviđena je kazna zatvora do 3 godine ili novčana kazna.

Izvor: anwalt(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.