Njemačka vlada će Uniper nacionalizirati

ENERGETSKA KRIZA

N&P: D.A.

Njemačka vlada potvrdila je u da će nacionalizirati posrnulog uvoznika plina Uniper cijelokupnim otkupom.

U pozadini obustave opskrbe ruskim plinom, savezna vlada postaje većinski dioničar u najvećem njemačkom uvozniku plina Uniperu. Čim se sporazum realizira, federalna vlada će posjedovati oko 99 posto dionica Unipera.

Posrnuli njemački uvoznik plina Uniper je nacionaliziran. Savezno ministarstvo gospodarstva objavilo je u Berlinu da je savezna vlada dogovorila stabilizacijski paket s finskom matičnom tvrtkom Fortum. Fortum i Uniper potvrdili su dogovor.

“Kao rezultat toga, federalna vlada će preuzeti ukupno 99 posto Unipera”, navodi Ministarstvo gospodarstva. “Pritom stvara jasnu vlasničku strukturu kako bi osigurao Uniper, a time i opskrbu energijom za tvrtke, komunalna poduzeća i potrošače.”

Dokapitalizacija za osam milijardi eura

Plan je dokapitalizirati Uniper za 8 milijardi eura i preuzeti sve Fortumove dionice u Uniperu po cijeni od 1,70 eura po dionici – što odgovara oko 500 milijuna eura.

Kako navode iz Unipera, državna KfW banka osigurat će sredstva prema svojim potrebama za likvidnošću. To uključuje zamjenu kreditne linije Fortuma, koja se sastoji od dioničarskog zajma od četiri milijarde eura i takozvane jamstvene linije od četiri milijarde eura.

To znači da Uniper pripada njemačkoj državi, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck. Taj je korak postao neophodan jer se situacija ponovno pogoršala od kancelarkine objave 22. srpnja. Plin nije tekao kroz Sjeverni tok 1 od 1. rujna. Zemlja je do sada vrlo dobro upravljala situacijom, ali situacija se pogoršala za Uniper.

Mjere su još podložne promjenama

Stabilizacijske mjere još su podložne promjenama jer se, među ostalim, čekaju suglasnosti EU komisije. U četvrtom kvartalu 2022. o mjerama će odlučivati ​​i izvanredna skupština Unipera.

Fortum trenutno drži gotovo 78 posto Unipera. Sama tvrtka je u gotovo 51 postotnom vlasništvu finske države. U srpnju su savezna vlada, Uniper i Fortum već dogovorili paket pomoći vrijedan milijarde, koji je predviđao manjinsko sudjelovanje savezne vlade.

Uniper opskrbljuje gradska komunalna poduzeća i velika poduzeća

Uniper je zapao u financijske poteškoće zbog nedostatka isporuke plina iz Rusije. Energetska tvrtka opskrbljuje više od 100 gradskih komunalnih poduzeća i velikih poduzeća. Predstavlja 40 posto njemačke opskrbe plinom i ključna je za opskrbu prirodnim plinom u Njemačkoj. Nedavno je Uniper govorio o gubicima većim od 100 milijuna eura dnevno.

Nacionalizacijom Unipera ponovno se dovodi u pitanje i planirana naknada za plin. “Dodatna naknada za plin bit će uvedena od 1. listopada”, rekao je ministar gospodarstva Habeck. To je nužan most koji osigurava financijsku solidnost Unipera. Odsječno glasovanje počinje danas. Pronađen je pravno siguran način da se takozvani slobodni jahači “izguraju s klupe”.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.