U rujunu je inflacija porasla na 10,0 posto

U rujunu je inflacija porasla na 10,0 posto

N&P:D.A.

Potrošačke cijene u Njemačkoj u rujnu su porasle snažnije nego u više od 70 godina. Prema prvoj procjeni Federalnog zavoda za statistiku, međugodišnji rast iznosio je 10,0 posto. U kolovozu je stopa inflacije i dalje iznosila 7,9 posto.

Inflacija je bila tako visoka 1951

Inflacija u staroj Saveznoj Republici zadnji put je bila ovako visoka 1950-ih. U prosincu 1951. iznosio je čak 10,5 posto. Takve vrijednosti nikada nisu postojale u ponovno ujedinjenoj Njemačkoj.

Poskupljenju je u rujnu pogodovalo ukidanje popusta na gorivo i karte od 9 eura. U kolovozu je stopa inflacije iznosila 7,9 posto. U odnosu na prethodni mjesec cijene su u rujnu porasle za 1,9 posto.

Skupa struja, skupo gorivo, skup plin

Posebno su oštro porasle cijene energije. Statističari su izračunali porast od 43,9 posto u odnosu na rujan 2021. Drugi pokretač cijena je hrana. Prema prvoj procjeni, porasli su za 18,7 posto.

Nasuprot tome, cijene usluga i stanarina rasle su znatno sporije. S 1,7 posto, ova dva područja ostaju znatno ispod stope inflacije.

Euro gubi kupovnu moć

Visoke stope inflacije smanjuju kupovnu moć potrošača. Oni si mogu priuštiti manje za jedan euro i financijska sloboda ljudi se smanjuje. Prema istraživanju Njemačke udruge maloprodaje, 60 posto potrošača već se ograničava pri kupnji. Čak 76 posto ispitanih sprema se biti štedljiviji u nadolazećim mjesecima.

Izvor: www.mdr(.).de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.