250.000 obrtnika se traži u Njemačkoj

Tržište rada

Vise od 150.000 obrtnika se traži u Njemačkoj

N&P:D.A.

Njemačkoj su hitno potrebni obrtnici: U kontekstu energetske tranzicije, u građevinskom sektoru potrebni su različiti kvalificirani radnici. Zavodima za zapošljavanje službeno je prijavljeno 150.000 slobodnih radnih mjesta – u udruzi pretpostavljaju daleko više.

Njemačke obrtničke tvrtke traže šesteroznamenkasti broj zaposlenika. Prema Središnjem udruženju njemačkih obrtnika (ZDH), trenutno je agencijama za zapošljavanje prijavljeno 150.000 slobodnih radnih mjesta. Budući da sve tvrtke ne prijavljuju agencijama slobodna radna mjesta, u udruženju pretpostavljaju da nedostaje oko 250.000 obrtnika, kako je izvijestila glasnogovornica ZDH: “Trend je u porastu”. Temelj su povratne informacije obrtničkih komora.

Strah od ekonomskog kolapsa

Nedostatak kvalificiranih radnika bit će jedna od dominantnih tema Međunarodnog obrtničkog sajma u Münchenu koji je bio u Sprpnju 2022 i može se održati prvi put nakon 2019. “Ako ne poduzmemo protumjere što je prije moguće kada je riječ o opskrbi sa mladim i kvalificiranim radnicima,
postoji rizik ne samo od neuspjeha energetske tranzicije, već i velikog gospodarskog pada, gubitka stvaranja vrijednosti i prosperiteta “, rekao je Franz Xaver Peteranderl, predsjednik Dana bavarskog obrta, kao jedan od domaćina.

Savezni ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) koji je bio na sajmu i upozorava. Da nedostatak kadra ne samo da koči gospodarski rast, već ugrožava i političke ciljeve savezne vlade, na što već godinama upozoravaju ne samo obrtnici.

Izvor: www.ard(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.