“Tko će to sve platiti?”

“Tko će to sve platiti?”

N&P:D.A.

Visoke cijene energije i skupe namirnice stavljaju mnoge ljude u akutnu potrebu za egzistencijom. U savjetovališta sada dolaze i mlade obitelji i studenti.

Nije dobra vijest koju Daniela Fröhlich drži u rukama. Njezin dobavljač plina u pismu najavljuje drastično povećanje mjesečne uplate za njezinu obiteljsku kuću u blizini Potsdama. Umjesto dosadašnjih 178 eura mjesečno, sada bi trebala plaćati 2048 eura. “To je nevjerojatno. Tko će to platiti?”, ogorčeno se pita.

Deseterostruko povećanje popusta trenutačno nije neuobičajeno, tvrde zaštitnici potrošača. Obitelj Fröhlich sada je ukinula opskrbu plinom i prelazi na lokalnog osnovnog opskrbljivača. Budući da je cijena oko tri puta veća umjesto deset puta. Tome se pridodaju i poskupljenja namirnica. “Za svakodnevni život to znači da gledamo gdje kupujemo, što kupujemo i što si u konačnici još možemo priuštiti. Odmor već ne dolazi u obzir.” Obitelj Fröhlich smatra da financijski još uvijek dobro stoji.

Umirovljenici sa egzistencijalnom brigom

Trenutna poskupljenja također su razlog za zabrinutost Roswithe i Marion Appelt iz Wittenbergea. “Kao primatelj Hartz IV, apsolutno sam zabrinuta za svoja sredstva za život. Jer ne znate kako će se stvari nastaviti, kako će cijene eksplodirati”, kaže Marion Appelt. Sestre se brinu hoće li si uskoro moći priuštiti nešto za jelo. “To je stvarno loše. Uz moju malu mirovinu, to mi nije dovoljno.”

Velika neizvjesnost

Ponude savjeta i pomoći za potrosace već nekoliko tjedana bilježe značajan porast. “U savjetovališta dolaze ljudi koje nikada prije nismo vidjeli”, kaže Andreas Kaczynski iz Udruge Joint. Sada ima i mladih obitelji, više je umirovljenika ili studenata kojima treba pomoć. Do sada su te skupine uspijevale spojiti kraj s krajem. Ali ova poskupljenja pogađaju sve.

Neizvjesnost je velika. Vrhunska zagovornica potrošača Ramona Pop govori o najvećoj potrošačkoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća. Mnoga povećanja cijena u energetskim ugovorima nisu “u potpunosti u zakonskom okviru”, kaže Pop. “Poduzimamo pravne mjere protiv ovoga.” Potrošački centri provjeravaju račune i po potrebi izdaju upozorenja.

Moratorij na najam?

Karin Koßau je učiteljica u Brandenburgu. Boji se raskola u društvu zbog napete situacije, a to je primijetila i kod svojih učenika: “Bojim se da neće imati ništa u svojim kutijama za ručak.” I da bi onda moglo biti raspoloženja protiv stranih ucenika iz razreda. – Sad nam otimaju novac, kažu djeca.

Andreas Kaczynski iz Paritätischer Gesamtverbanda stoga poziva ljude da dobiju još veću financijsku potporu savezne vlade. Radi se i o davanju malo samopouzdanja. “Za mene to znači da nam treba nešto poput moratorija na iznajmljivanje ili moratorija na energiju i plin.” Svatko mora biti siguran da neće izgubiti dom ili da će mu isključiti struju.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.