Checklista i pripreme prije useljenja

Troškovi stanovanja

Checklista i pripreme prije useljenja

“Troškovi stanovanja, osim najma, uvijek uključuju i dodatne troškove.
Zato uvijek budite informirani koje su Vaše obveze kod sklapanja ugovora.” 

1) Ugovor o stanovanju / Mietvertrag
Ugovor o stanovanju detaljnije ćemo opisati u jednom drugom članku.  Postoje takozvani sporedni troškovi = njem. Nebenkosten, koji uključuju vodu, grijanje, struju, čišćenje ulaza, stepeništa, vanjskog okruženja zgrade i uprave. Većinom sklapate ugovor posebno za struju, tu možete sami  sklopiti ugovor na koji morate dobro paziti da Vam ne uvale  dodatne troškove. O pronalaženju i sklapanju ugovora s ponuđačima struje pročitajte opširnije u drugom članku.

2) Voda  i otpadne vode / Wasser- und Abwassergebühren
Plaća se u zajednici s drugima, ovisi o osnovnoj potrošnji vode i preračunu u otpadne vode.

3) Plin / Grijanje
Isto kao i za struju, možete naći ponuđača za plin i tako kroz često mijenjanje dobiti jeftinije ponude i smanjiti svoje troškove. (Opširnije u drugom članku)

4) Telefon / Internet / Kablovska TV
U Njemačkoj imate nekoliko velikih ponuđača usluga telefoniranja i interneta. Predlažem svima da se ne obvezuju na 24 mjeseca, već koriste ugovor koji mogu otkazati u roku mjeseca dana. (Opširnije o toj temi u drugom članku)

5) Mobilni telefon i internet
Preporučujmo da  se isto ne obvezujete na 24 mjeseca sa skupim tarifama i preskupim mobitelima koje možete kupiti polovno ili neki jeftiniji model.
Također, strogo pazite na sve moguće dodatne, sitnim slovima napisane, klauzule koje mogu prouzrokovati dodatne i nove troškove. Za početak, preporučujem prepaid SIM kartice u kojima imate ograničenu potrošnju i veću kontrolu Vaših izdataka. (Opširnije o toj temi u drugom članku)

6) TV pretplata
TV pretplatu ne možete izbjeći jer se obračunava po stanu. Jedino ako stanujete s nekoliko osoba, tada podijelite te troškove pravedno. Ako dobijete račun za plaćanje GEZ i već netko od vas u stanu plaća istu, možete to opravdati jer se već plaća. Znači, ne morate plaćati dvostruku pretplatu.
(Opširnije o toj temi u drugom članku)

7) Prijava
U roku od sedam dana  dužni ste se prijaviti  u Uredu za građane – Einwohnermeldeamt  ili u Bürgeramt-u. Priložite  pasoš/putovnicu ili ličnu/osobnu iskaznicu. Ako stanujete u iznajmljenom stanu, pokažite ugovor o stanovanju – Mietvertrag. Vaš stanodavac također je dužan prijaviti Vas u Uredu za građane. Na web stranici Vašeg grada pronaći ćete informacije o adresi Einwohnermeldeamt ili Bürgeramta.



Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.