Airbus očajnički traži zaposlenike za konstrukciju zrakoplova

Airbus očajnički traži zaposlenike za konstrukciju zrakoplova

N&P: D.A.

Proizvođač zrakoplova Airbus traži više od 1000 novih zaposlenika za planirano povećanje proizvodnje samo do sredine 2023. godine.

Nakon što je proizvodnja drastično obustavljena tijekom pandemije korone, sada se planira ponovno postupno povećavati – do rekordne razine od 75 zrakoplova iz obitelji A320 2025.

“Mi također zapošljavamo u skladu s tim”, rekao je čelnik nove strukture montažna podružnica Airbus Aerostructures , Andre Walter. Prošle i ove godine već smo zaposlili 700 stalnih djelatnika i oko 1400 radnika na određeno vrijeme.

Ove vrijednosti vrijede za sve konstrukcije civilnih zrakoplova u Njemačkoj, što također uključuje završnu montažu u podružnici Airbus Operations.

Prema Walteru, prethodne postavke su daleko od dovoljnih. Dodatnih 150 novih radnih mjesta treba biti popunjeno do sredine 2023. samo za proizvodnju oklopa trupa u Nordenhamu na Donjem Weseru.

A za Hamburg, drugu najveću Airbusovu lokaciju nakon Toulousea, Walter je do sredine iduće godine stavio dodatne potrebe za osobljem na 800 do 1000. Prema Walteru, Airbus trenutno ima ukupno 21.450 zaposlenih u njemačkim lokacijama u proizvodnji civilnih zrakoplova. Od toga 8400 nalazi se na lokacijama Aerostructuresa u Hamburgu, Bremenu, Nordenhamu i Stadeu.

Najvećim izazovom opisao je pronaći dovoljno kvalificiranih zaposlenika. Ne možemo samo zapošljavati s tržišta, kod nas morate imati licencu za proizvodnju koju onda morate steći u praktičnoj fazi prije nego što zapravo možete izraditi zrakoplov, rekao je menadžer Airbusa. Da stvar bude gora, proizvođač zrakoplova nije jedini koji traži kvalificirane radnike. “Ostale industrije i sektori drastično su se pokrenuli u posljednjih nekoliko mjeseci, što znači da se kvalificirani kvalificirani radnici traže posvuda i naravno da smo tu konkurencija.”

Dva mjeseca nakon početka nove strukture grupe, Walter je napravio pozitivnu međubilansu. “Nakon kratkog vremena već vidimo velike prednosti u smislu implementacije našeg planiranja proizvodnje u pojedinim pogonima”, rekao je.

Airbus je odlučio spojiti sva postrojenja uključena u proizvodnju i opremu strukturnih komponenti kao što su dijelovi trupa u novoj podružnici 2022. godine. Zbog velikog sukoba s sindikatom (IG Metallom) oko konverzije, nova podružnica Aerostructures u Njemačkoj mogla je započeti tek 1. srpnja; odgovarajući pandan u Francuskoj (Airbus Atlantic) od početka godine radi u novoj strukturi. Airbusova podružnica Premium Aerotec, s lokacijama u Augsburgu, Varelu u Donjoj Saskoj i Brasovu u Rumunjskoj, također bi trebala biti integrirana do sredine 2025. godine.

Izvor: www.welt(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.