Stranci Njemačkoj kao mjesto za rad daju loše ocjene

Stranci Njemačkoj kao mjesto za rad daju loše ocjene

Djelomično “najgori u EU”

N&P:D.A.

Revizorska kuća KPMG redovito ispituje strane korporacije o njihovom viđenju Njemačke kao poslovnog mjesta. Ovaj put odgovori su još kritičniji nego prethodnih godina.
To se također odražava na investicijske odluke. Uz to mnogi strani menadžeri smatraju da je njemačka digitalna infrastruktura jedna od najgorih u cijeloj EU.

„Preskupo i presporo u transformaciji“: Prema revizorskoj kući KPMG, strane korporacije sve više kritiziraju Njemačku kao poslovno mjesto i smanjuju svoja ulaganja. Posebno su loše ocjene bile za porezni sustav i digitalnu infrastrukturu: Njemačka je “dodatno izgubila svoju konkurentnost u usporedbi s EU-om”, rekao je KPMG.

Revizori su ispitali 360 financijskih direktora njemačkih podružnica međunarodnih korporacija iz SAD-a, Kine, Japana i Europe. Prema tome, samo 19 posto planira investirati najmanje deset milijuna eura godišnje u Njemačkoj u sljedećih pet godina. Prije četiri godine to je željelo 34 posto.

Anketirani članovi uprave grupe naveli su neadekvatnu digitalnu infrastrukturu kao najveću prepreku ulaganju. Za 9 posto ispitanih to je “najgore u EU”, za daljnjih 24 posto “jedno od pet najgorih u EU”. Drugi rezultat ankete: “Njemačka je preskupa – što se tiče struje, poreza i troškova rada.” Kada je riječ o industrijskoj struji, Njemačka je sada na začelju u EU s troškovima od 18,18 centi po kilovatsatu.

Napredak kod strukovne radne snage i kvalificiranih stručnjaka

Anketirani financijski direktori ocijenili su njemački porezni sustav “nekonkurentnim”. Kritizirane su i dotrajale ceste, mostovi i pruge. Samo 59 posto ispitanih članova uprave grupe rangiralo je logističku infrastrukturu među pet najboljih u EU. Poslovna lokacija dobila je najbolje ocjene za životni standard (81 posto), javnu sigurnost (80 posto) i političku stabilnost (80 posto). Kao mjesto istraživanja, 56 posto anketiranih menadžera vidi Njemačku u gornjoj skupini u usporedbi s EU-om.

Došlo je do značajnog napretka u pogledu dostupnosti kvalificiranih stručnjaka: prema istraživanju KPMG-a, 38 posto poduzeća vidi Njemačku među prvih pet u EU u tom pogledu. Međutim, s prosječnih 36,60 eura po satu, troškovi rada znatno su iznad prosjeka EU koji iznosi 28,50 eura. Zbog visoke razine produktivnosti rada, međunarodni investitori su to dosad prihvaćali. Za 72 posto ispitanih Njemačka je ovdje na vrhu. “Međutim, ulagači su zabrinuti zbog stagnacije produktivnosti rada u Njemačkoj koja traje od 2018. godine.”

Također, tek svaki treći ispitanik ubraja Njemačku među prvih pet lokacija s okruženjem koje promiče inovacije. Atraktivnost lokacije je sve manja. “Daljnji rast regulative i birokracije kao rezultat planiranog zakonodavstva EU-a o zaštiti okoliša” predstavlja prijetnju Njemačkoj kao mjestu ulaganja, upozorio je član izvršnog odbora KPMG-a Andreas Glunz.

Izvor: ntv(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.