Ovo su vaša prava i obaveze tijekom probnog rada (Probezeit)

Ovo su vaša prava i obaveze tijekom probnog rada (Probezeit)

N & P: D.A.

Ovo su vaša prava i obveze tijekom probnog rada.
Na početku novog posla često postoji probni rok – i pitanje kako ga najbolje prebroditi.
Od zabrane godišnjeg odmora do naknade za bolovanje: ako znate najvažnija prava i pridržavate se nekoliko pravila, ne morate se brinuti.

Poslodavac je nakon duge prijave konačno donio odluku, ugovor o radu je potpisan i bliži se prvi dan na poslu. No novi posao još nije siguran. Na početku je često stoji probni rok. Probni rok je dobar instrument da se poslodavci i zaposlenici sto bolje upoznaju i isprobaju.

Probni rok nije propisan zakonom

Probni rad nije propisan zakonom. Trajanje također nije fiksno, već se može uvijek individualno dogovoriti. Obično traje do šest mjeseci.

PAŽNJA! Probni rad ne može biti dulji jer se nakon šest mjeseci zaposlenici mogu pozvati na Zakon o zaštiti pri radu. Ukoliko je ugovoren kraći probni rad, isti se može produljiti do šest mjeseci.

Bolesti i godišnji odmor

Tko se razboli tijekom probnog rada mora to odmah prijaviti poslodavcu i po potrebi dostaviti liječničku potvrdu. Novca još ima: od drugog mjeseca na novom radnom mjestu nastavlja se isplata plaće. U prva četiri tjedna zdravstveno osiguranje uskače s naknadama za bolovanje. Dopušten je i godišnji odmor, u prvih šest mjeseci zaposlenici mjesečno zarađuju dvanaestinu svog godišnjeg odmora – i smiju ga koristiti.

Zaštita od otkaza i otkaz

Posebnost probnog rada: Ako je zaposlenik dobio otkaz tijekom prvih šest mjeseci radnog odnosa, poslodavac ne treba obrazložiti razlog za otkaz. Jer Zakon o otkaznoj zaštiti vrijedi samo ako je zaposlenik u radnom odnosu najmanje šest mjeseci.

Postoji posebna zaštita od otkaza i prije isteka šest mjeseci, primjerice u slučaju trudnoće. Od prvog dana zaposlenja postoji zabrana otkaza od strane poslodavca. Svatko tko smatra da je nepravedno otpušten tijekom probnog rada može pokrenuti sudski postupak. Pogrešan potpis ili pogrešno saslušanje radničkog vijeća mogli bi otkaz učiniti neučinkovitim.
Poslodavci i radnici mogu otkazati radni odnos uz otkazni rok od dva tjedna (14 dana) bez navođenja razloga.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.