Traže se kandidati koji žele promijeniti karijeru

Manjak učitelja u Hessenu.

Traže se kandidati koji žele promijeniti karijeru

N&P:D.A

Tražite novi izazov? Onda samo postanite… učitelj!
Hessen očajnički traži učitelje – također i one koji mijenjaju karijeru.
Ali osjećaju li se i dobro pripremljeni za rad s djecom i mladima u razredu?

Autor: Sandra Winzer

U osnovnim školama, srednjim školama, gimnazijama, pa iu strukovnim školama – njih, nastavnika, svuda nedostaje. Pokrajina Hessen stoga traži ljude koji žele ući u učiteljsku profesiju postrani, odnosno prijeći iz drugih profesija.

Michael Ashelm, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja Hessena, navodi predmete za koje su potrebni učitelji. A ovaj je popis dugačak: u gimnazijama su to fizika, umjetnost i informatika. Na Hauptschule i Realschule također se predaje fizika i umjetnost, ali i kemija i glazba. I u strukovnim školama nedostaje nastavnika za metal, elektro i fiziku, socijalni rad, ali i informatiku i zdravstvo.

Tko se smatra osobom koja želi promijeniti karijeru?

Ministarstvo kulture koristi termin osobe iz čije se diplome mogu izvesti dva školska predmeta. Dolazite u takozvanu pedagošku pripravnu službu, pravni referent. “Bočni unos za pravno referentstvo funkcionira za fizičare, na primjer. Predmeti matematika i fizika mogu se zaključiti iz njihovih diploma.”

Trenutačno na studijskim seminarima u Hessenu radi 177 osoba koje mijenjaju karijeru. Njih 80 radi u osnovnim, a 37 u strukovnim školama. Ministarstvo prosvjete ne ubraja ljude koji mogu pokazati pedagoško znanje i koji su primljeni u razred kao kvalificirani učitelji kao lateralni polaznici.

“Očekivanja su izuzetno velika”

Bez obzira koji put vodi do bočnog ulaska u školsku svakodnevicu – nije lako. Razgovarali smo s osobom koja je promijenila karijeru koja je studirala povijest umjetnosti i romanistiku, a sada predaje francuski u srednjoj školi u Wetteraukreisu. Učiteljica želi ostati anonimna. U jednom intervjuu govori o visokim administrativnim preprekama: “Pokušavamo prikupiti sve stvari kao osobe koje mijenjaju karijeru – izuzetno smo zaposleni što se tiče vremena jer to ne istresamo iz šešira. Očekivanje da ćemo dobiti uključen je izuzetno visok.”

Željela bi da ministarstva i školske vlasti daju veću potporu polaznicima s bočne strane. Sve je previše zbunjujuće i nestrukturirano: “To je često proces pokušaja i pogreške u svakodnevnom životu.” Kako je osmišljen razredni rad? Kako se ocjenjuje? Kako se pripremaju lekcije? Pitanja koja bi se javljala u svakodnevnom školskom životu da niste učili za učitelja.

Iako postoji mnogo ponuda daljnjeg usavršavanja – iz pokrajine Hesse i iz raznih krugova, ostaje vrlo zbunjujuće, kaže ona: “Mogli ste jednostavno izvoditi blok lekcije, na primjer kao uvod u lekciju. Kao u Francuskoj, oni recimo: ‘Dobijete ‘Upravljanje razredom’, diferencirano učenje i tako dalje.” Drugi lateralni polaznici kažu da im je pomogla ponuda daljnjeg usavršavanja pokrajine Hesse.

Jesu li lateralni polaznici doista izlaz iz jaza među učiteljima?

Gregor Gehret je iskusan profesor sporta i engleskog jezika u Main-Taunus-Schule, gimnaziji u Hofheim am Taunusu. Promjenu karijere ne vidi kao rješenje za manjak nastavnika: “Znam nekolicinu ljudi koji mijenjaju karijeru koji rade super motivirani posao i sjajni su kolege. No, sumnjam hoće li to biti izlaz iz jaza.” dugoročno.”

Gehret zahtijeva da političari moraju osigurati dovoljan broj sveučilišnih mjesta, profesorskih mjesta i mjesta za obuku, te na kraju pripravništva i nastavnih pozicija. Jer svakodnevni školski život pokazuje da su pedagogija i profesionalno iskustvo hitno potrebni uz tehničko osposobljavanje – na primjer kada se radi o djeci koja su napustila svoje domove ili učenicima s posebnim potrebama.

Izvor: hr-inforadio(.)de/juh

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.