Službenici civilne zaštite očekuju nestanke električne energije

U siječnju i veljači 2023


Službenici civilne zaštite očekuju nestanke električne energije

N&P:D.A.

Dugo je u Njemačkoj bilo nezamislivo da se svjetlo jednostavno ugasi. Prema riječima šefa BBK-a Tieslera, to bi se moglo dogoditi ove zime. Ne zato što nema dovoljno energije, nego da bi se zaštitile mreže.

Prema procjenama Saveznog ureda za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK), napeta situacija u opskrbi energijom dovest će do nestanaka struje u Njemačkoj u nadolazećim mjesecima koji će premašiti prethodnu razinu. “Moramo pretpostaviti da će zimi biti nestanaka struje”, rekao je šef BBK-a Ralph Tiesler iz “Welt am Sonntaga”. “Pritom mislim na regionalni i privremeni prekid opskrbe električnom energijom.

No, uzrok tada nisu samo nestašice energije, već i ciljana, privremena gašenja mreža od strane operatora kako bi zaštitili mreže i ne ugrozili cjelokupnu opskrbu. Rizik od toga raste od siječnja i veljače, pa pretpostavljamo da će od tada biti prekida u opskrbi električnom energijom na određeno vrijeme, rekao je Tiesler.

U tom kontekstu, predsjednik BBK je kritizirao činjenicu da vladine agencije nisu uvijek bile adekvatno pripremljene za krizne situacije poput nestanka struje. Neke od općina i vlasti su “stvarno uzorne”, s preciznim planovima i osiguranjem opskrbe strujom putem generatora za hitne slučajeve na licu mjesta. “Drugi su u puno lošijoj poziciji, nisu dovoljno pripremljeni. To jako varira”, rekao je šef agencije.

Nova stvarnost je shvaćena

Predvidljivo je da će Njemačka u nadolazećim godinama biti pred izazovima, prije svega zbog katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama. “Bit će još ekstremnih vremenskih uvjeta, s olujama, obilnom kišom, poplavama i poplavama koje mogu prouzročiti značajnu štetu. Ili masivnim sušama koje potiču šumske požare neviđenih razmjera.”

Prema Tiesleru, više je ljudi sada shvatilo da moraju biti spremniji nego prije za scenarije katastrofe. Posljedica je to rata u Ukrajini, rasta cijena energenata i prijetnje nestašicama. Savjetnik za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama(BBK) je razgrabljen i trenutno se ponovno tiska. Osim toga, znatno je veći pristup početnoj stranici.

Izvor: ntv(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.