Kako se pripremiti za moguće nestanke struje / 1. dio

Briga zbog nestanka struje

Kako se pripremiti za moguće nestanke struje

Ako struje nestane na dulje vrijeme, ništa ne radi: nema tekuće vode, nema ispiranja zahoda, nema štednjaka, nema telefona i internetske veze. Evo savjeta kako se dobro pripremiti.

Zapravo, ne morate brinuti o dužem nestanku struje. Jer Robert Schmitt, predsjednik Njemačke medicinske organizacije za pomoć u katastrofama, uvjeren je: “Kada bismo imali pripremljeno stanovništvo, lako bismo prebrodili nestanak struje od tjedan dana.”

Evo savjeta za pripremu:

Pitka voda

“Dobra stvar je što čak i u slučaju nestanka struje još neko vrijeme može biti opskrbe vodom. Koliko dugo ovisi o osnovnom tlaku u sustavu cijevi”, kaže Boris Michalowski, časnik civilne zaštite u pokrajini Berlin službi Arbeiter-Samariter-Bunda. Osobito na višim katovima ili na selu, gdje je opskrba vodom spojena na struju, opskrba vodom također može izravno prekinuti. Stoga njegov savjet glasi: kada primijetite nestanak struje, prvo što trebate učiniti je napuniti kadu ili nekoliko kanti vodom. I ima smisla “imati nekoliko boca pitke vode kod kuće”.

Robert Schmitt iz Njemačke medicinske organizacije za pomoć u katastrofama ide još dalje: “Preporučamo da uvijek imate zalihe za deset dana. Jer pitka voda je najvažnija stvar.” Federalni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama dijeli ovu preporuku. Treba imati na raspolaganju 20 litara tekućine po osobi za deset dana (voda, sok i drugo). Uključujući pet litara vode za kuhanje – 0,5 litara dnevno.

Sakupljena kišnica posebno je prikladna kao tehnička voda. Jer ako je prešao preko krovnih površina, može sadržavati teške metale, bakterije i patogene. Kišnicu bi prvo morali pripremiti za korištenje kao pitku vodu – barem je prokuhati, filtrirati i tretirati tabletama za vanjske potrebe.

Voda za isprati WC-školjku

Servisna voda u kadi ili kantama također se koristi za ispiranje WC školjke. Ako se potroši ili ako ovaj način ručnog ispiranja (više) ne radi, oba djelatnika za pomoć u katastrofama preporučuju male vrećice za pelene, higijenu ili pseći izmet za odlaganje. Blokiraju mirise. Ako imate vrt, naravno, možete improvizirati neku vrstu WC-a kao pomoćnog objekta – ali to ne bi trebalo biti potrebno prvih nekoliko dana.

Grijanje

Većina grijača treba električnu energiju. Oni koji moraju bez toga neka uđu u jednokrevetnu sobu s toplom odjećom i dekama i drže zatvorena vrata. Dakle, zaostala toplina ne može pobjeći. Radnik za pomoć u katastrofama Schmitt savjetuje postavljanje šatora u njemu, stavljanje vreća za spavanje i deka. – Kad se tu ušuška cijela obitelj, brzo se ugrije.

Opasno je koristiti kuhala kućne izrade u zatvorenom prostoru, poput trenutno popularnih kuhala za čaj. “Prvo, provođenje topline nije tako dobro”, kaže Michalowski. Drugo, postoji opasnost od takozvanih požara od voska s nekontroliranim, visokim plamenom ako se toplina poveća.

Roštilj, zdjela za vatru i druge kućne improvizirane ili vanjske grijalice također su opasne po život u dnevnoj sobi. Dimnjačarski obrt i vatrogasci upozoravaju na nakupljanje ispušnih plinova, nedostatak kisika i koncentraciju ugljičnog monoksida – postoji akutna opasnost od trovanja.

Svjetlo

Imajte baterijske svjetiljke i rezervne uređaje i baterije kod kuće tijekom noći. Ili svjetla za kampiranje i vanjska svjetla te petrolejke uključujući gorivo. I to na mjestu koje svi znaju – na dohvat ruke. Alternativa su svjetiljke i svjetiljke s integriranim dinamom, čije se baterije mogu puniti i pomoću ručne ručice ili solarne ploče.

Savjet Michalowskog: prednja svjetla. “Lako se krećete u mraku i imate obje ruke slobodne. Ako koristite svijeće, preporučujem da ih stavite u malu svjetiljku. To također štiti od pada i požara.” Važno kod korištenja svijeća: redovito ih provjetravajte.

Kako se pripremiti za moguće nestanke struje / 2. dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.