Kako se pripremiti za moguće nestanke struje / 2. dio

Briga zbog nestanka struje

Kako se pripremiti za moguće nestanke struje

Ako struje nestane na dulje vrijeme, ništa ne radi: nema tekuće vode, nema ispiranja zahoda, nema štednjaka, nema telefona i internetske veze. Evo savjeta kako se dobro pripremiti.

Hrana

Isplati se u kući imati hranu koja se može pripremiti i jesti hladna. To se posebno odnosi na bebe i malu djecu u kući. “Vrlo je važno da ne morate ići u supermarket jer nije otvoren tijekom duljeg nestanka struje”, kaže Schmitt. Usput: ako još možete kupiti neku sitnicu u susjednoj trgovini, treba vam gotovina u novčaniku. Jer bankomati možda više neće raditi.

Federalni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama savjetuje zalihe prema individualnim mogućnostima – u najboljem slučaju deset dana. Ali čak i zaliha za tri do četiri dana dovoljna je u mnogim situacijama. Tako to vidi Michalowski: “Naravno, opskrba ovisi o scenariju štete. Za deset dana već govorimo o potpuno uništenoj infrastrukturi. Može proći neko vrijeme dok pomoć ne stigne.” Iskusni djelatnik za pomoć u katastrofama savjetuje barem nabavu namirnica kako biste mogli sami preživjeti dva do četiri dana.

Kao primjer za to navodi poplavu u dolini Ahr 2021. “Trebalo je neko vrijeme da operacija pomoći počne, da jedinice budu na licu mjesta. I zato smo mi u civilnoj zaštiti ovisni o stanovništvu, na barem prvih nekoliko mjeseci. Danima nakon krize uvijek se prvo možete pobrinuti za sebe.” To se također odnosi i na veće nestanke struje.

Priprema hrane

Plinska kuhala prikladna su za kuhanje tople hrane – bilo da se radi o velikom plinskom roštilju za balkon i terasu ili malom modelu za kampiranje za jednu posudu. “Volim male plinske štednjake u koferima. Imaju male uloške i relativno su stabilni”, kaže Boris Michalowski. “Ako imate dobru ventilaciju, svakako je možete koristiti u kuhinji.”

Ni u kojem slučaju ne smijete paliti roštilj na drveni ugljen u dnevnoj sobi. “S jedne strane zbog opasnosti od požara, ali puno, puno važniji je rizik od trovanja ugljičnim monoksidom”, kaže Michalowski.

Koristenje uređaja

Malo još uvijek nešto radi sa strujom: Na primjer, glazba s pametnog telefona ili prijenosnih zvučnika, gledanje filmova na prijenosnom računalu. Ali baterije uređaja uvijek moraju biti dobro napunjene. Također, držite svoje power bank zalihe – to su baterije koje se koriste za punjenje malih elektroničkih uređaja.

Informacije o nestanku struje

Kako reagirati u slučaju događaja također je pitanje informacija: na primjer, saznati pokriva li nestanak struje veliko područje i može li trajati dugo. Ili ako pogodi samo nekoliko ulica. Ali za to vam treba radio. “Jer ako nestane struje, nestaju i normalna sredstva komunikacije. Mreža mobitela može se relativno brzo srušiti”, kaže Michalowski. Router i TV kod kuće više ne rade. Njegov savjet: uključite radio, nadležni će u ovakvim hitnim slučajevima objaviti informaciju o tome.

Naravno, važno je da radio uređaji mogu raditi na baterije. Klasičan savjet za hitne slučajeve su radio uređaji koji se pune pomoću ručne poluge. Ali to može biti prilično teško. “Pokretanje od 30 minuta za 10-minutnu emisiju vijesti sasvim je realno prema tehničkim specifikacijama proizvođača”, izvještava Michael Fuhr s telekomunikacijskog portala teltarif.de.

A alternativa sa solarnim panelom često treba izravnu sunčevu svjetlost – što može biti teško u oblačnim zimskim danima. Fuhr stoga preporučuje radio uređaje s baterijskim napajanjem ili USB utičnicama za punjenje, za koje kod kuće imate nekoliko kompleta rezervnih baterija ili redovito punite svoj power bank. “A ako imate auto, možete i sjediti i slušati radio. Stoga, usput: uvijek imajte pun rezervoar goriva u autu”, kaže Schmittov savjet.

Michalowski ima dodatni savjet: saznajte gdje se nalaze takozvani svjetionici civilne zaštite u vašem mjestu stanovanja. “Tamo možete dobiti i sve informacije. Ili možete pronaći usluge prve pomoći ako to bude potrebno”, kaže stručnjak za krizna stanja. Ti su svjetionici često gradske vijećnice ili druga javna mjesta koja imaju hitno napajanje.

Kako se pripremiti za moguće nestanke struje / 3. dio

Izvor: ntv(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.