LNG terminali postaju znatno skuplji od očekivanog

Zamjena za ruske plinovode


LNG terminali postaju znatno skuplji od očekivanog

N&P:D.A.

Izgradnja terminala za iskrcaj ukapljenog prirodnog plina trebala bi Njemačku učiniti neovisnom o ruskom izvozu. No projekti su znatno skuplji od planiranog. Troškovi već iznose više od šest milijardi eura – više nego dvostruko više nego što se prvotno mislilo.

Nabava i održavanje plutajućih terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) stajali su Njemačku najmanje tri i pol milijarde eura više od planiranog. Ukupno je planirano oko 6,56 milijardi eura proračunskih sredstava, pojašnjavaju iz Federalnog ministarstva gospodarstva. U proračunu za 2022. predviđeno je 2,94 milijarde eura. Povećanje je bilo “nužno zbog situacije koja se dinamično razvija”, rečeno je.

Odbor za proračun Bundestaga upravo je odobrio dodatni novac za terminale. “U međuvremenu su u opsežnim konzultacijama s brojnim dionicima utvrđeni daljnji troškovi te su precizirani inicijalno predviđeni troškovi”, kažu u ministarstvu. To utječe, primjerice, na operativne troškove i troškove dodatnih infrastrukturnih mjera na kopnu.

Izgradnja terminala ključna je za energetsku sigurnost. “Konkretno, smanjenje, a zatim i prestanak opskrbe ruskim plinom čini ih apsolutno neophodnim”, istaknulo je ministarstvo. Njemačka još nema vlastite terminale za slijetanje. “No ova nova infrastruktura važna je za povećanje mirovinskog osiguranja i diverzifikaciju”, rečeno je.

“Semafor koalicija je postala podložna ucjenama”

Prema izvješću “Spiegela”, dokumenti odbora za proračun također pokazuju da su dva terminala morala biti iznajmljena na 15 godina umjesto na deset godina kako je prvobitno planirano. Njemačka je stoga ispregovarala opciju skraćenja razdoblja na deset godina, ali o tome mora odlučiti sljedeće godine.

“Koalicija semafora postala je otvorena za ucjene bezalternativnim korištenjem LNG plina i sada mora platiti milijarde više”, rekao je časopisu ljevičarski proračunski političar Victor Perli. Političar Zelenog proračuna Sven Christian Kindler rekao je: “Kratkoročno, opskrba plinom mora biti osigurana, ali moramo paziti da ne stvorimo višak fosilnih kapaciteta za budućnost. Potrebno nam je više jasnoće u odboru za proračun o troškovima i rizicima LNG projekata.”

“Građevni blok za energetsku sigurnost”

Savezni ministar gospodarstva Robert Habeck pohvalio je izgradnju prvog njemačkog LNG terminala u roku od 200 dana kao središnje komponente energetske sigurnosti. “Njemačka može biti brza i napredovati u infrastrukturnim projektima s velikom odlučnošću ako savezna i pokrajinska vlada te oni koji su uključeni u projekt budu zajedno”, rekao je političar Zelenih u utorak u povodu dovršetka plutajućeg terminala u Wilhelmshavenu.

Drugi terminal također bi trebao početi s radom u Brunsbüttelu na prijelazu godine. Prema planovima, još jedan privatni terminal bit će spreman iu Lubminu. Budući da bi još dva terminala trebala biti dovršena sljedeće zime 2023./2024., pet terminala bi tada moglo pokriti oko trećine njemačkih potreba za plinom na temelju potrošnje u 2021. Međutim, oko 50 posto dolazilo je iz Rusije naftovodom posljednjih godina. Ta se praznina prvenstveno želi popuniti uštedom plina od oko 20 posto.

Izvor: ntv(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.