Odbitak za plin u prosincu: tko dobiva jednokratnu uplatu?

Odbitak za plin u prosincu: tko dobiva jednokratnu uplatu?

N&P: D.A.

U borbi s iznimno visokim cijenama energenata građane bi trebala rasteretiti i jednokratna isplata u prosincu. Osnova su stari odbici.

Hamm – Ako stručna komisija bude htjela, kućanstva u Njemačkoj bi u dva koraka trebala biti djelomicno biti oslobođena visokih cijena energije. Ključna riječ: kočnica cijene plina. Za ovu godinu planirano je jednokratno plaćanje, a 2023. trebalo bi postojati ograničenje cijena. Ovdje možete pronaći pregled kako bi posebno plaćanje 2022. za vlasnike i stanare trebalo funkcionirati i koliki će biti odbitak.

Odbitak za plin u prosincu: Manje će dobiti oni koji su do sada štedjeli

Postupak olakšica u borbi protiv visokih cijena plina predložilo je stručno povjerenstvo. Kancelar Olaf Scholz pozdravio je ideju. Savezna vlada odlučila je u srijedu (2. studenog) o jednokratnoj isplati za potrošače plina u vrijednosti od više milijardi. Odgovarajući nacrt zakona o “hitnoj pomoći” sada ide u saborsku raspravu. Prema pisanju lista, Bundestag bi se trebao dogovoriti 10. i 11. studenoga, Bundesrat 11. studenog – za to je potrebna posebna sjednica.

Pojavila su se mnoga pitanja kupaca plina, posebno oko jednokratnog plaćanja. Koliki će biti popust na temelju kojeg će se obračunavati posebna uplata? Tko će primiti jednokratnu isplatu – i kako?

Odbitak za plin od države: Kolika će biti jednokratna uplata u prosincu?

Naime, u sklopu “Hitne pomoći” u prosincu potrošači više neće imati obvezu plaćanja ugovorenog predujma ili akontacije. Država će u prosincu 2022. godine preuzeti akontacije izravnih kupaca plina. No, ne radi se o troškovima za stvarnu potrošnju plina u predmetnom mjesecu. Prikriveni motiv: Potrošače ne treba poticati da svjesno uključuju grijanje zimi kako bi dobili veću državnu potporu.

Do početka studenog trebale bi biti jasne procedure i propisi za određivanje akontacije koja se vraća. Do sredine studenoga dobavljači trebaju odrediti iznos avansa koji će vratiti. Detalji prosinačke interventne pomoći trebali bi biti poznati na stranicama opskrbljivača prirodnim plinom do 21. studenog. Dobavljači bi 1. prosinca od države trebali dobiti povrat odbitaka.

Jednokratna isplata države trebala bi se odnositi na rujanski popust. Plaćeni odbici, koji su jednaki svaki mjesec, temelje se na potrošnji iz prethodne godine. Sukladno tome, kupci plina mogu sami provjeriti kolika će biti jednokratna uplata. Na bankovnom računu ili portalu opskrbljivača plinom može se provjeriti koliki je bio popust u rujnu 2022.

Kočnica cijene plina – pregled Jednokratno:

Država bi u prosincu trebala uplatiti kaparu (iznos rujanske kapare) za kupce plina i grijanja.

Ograničenje cijene: Od ožujka 2023. do najmanje travnja 2024. bruto cijena od 12 centi po kilovatsatu trebala bi se primjenjivati ​​na 80 posto potrošnje plina. Kod toplinarstva bi trebala biti bruto cijena od 9,5 lipa po kilovatsatu za 80 posto potrošnje. Osim toga, “traži se retroaktivnost od 1. veljače 2023.”, navodi se u nacrtu rezolucije Ureda za premijersku konferenciju u srijedu (2. studenoga).

Osnovna kvota od 80 posto računa se od akontacije za rujan 2022. godine.

Dakle, ako ste u rujnu platili niski predujam, dobit ćete i nižu jednokratnu uplatu od kupaca koji su u rujnu morali platiti veći predujam. Visina odbitka, a time i potrošnje, u pravilu je određena prvenstveno brojem članova kućanstva i veličinom stana. No odbitak je naravno i manji ako kućanstva žive posebno energetski učinkovito, tj. manje se griju ili se kraće tuširaju.

Prema izračunu usporednog portala Verivox, prosječna akontacija za obiteljsku kuću trenutno iznosi oko 342 eura. Ako bi država preuzela ratu, godišnji troškovi pali bi s 4108 eura na 3766 eura, što odgovara olakšici od oko 8 posto.

Akontacija plina u prosincu: Kome će se isplatiti jednokratno

Prema planu Komisije, privatna kućanstva i male tvrtke trebale bi plaćati plin od države. U slučaju izravnih kupaca, država će preuzeti odbitke, dobavljačima treba vratiti novac. Za podstanarstvo je predviđeno sljedeće: Prema novinama, olakšica za stanodavca trebala bi se prenijeti na stanare uz račun za režije za 2022. godinu. Stanari koji su od proljeća 2022. već platili uvećane akontacije za operativne troškove oslobađaju se obveze plaćanja povećanog iznosa u prosincu.

Izvor: https://www.fr(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.